De tre stora silobyggnaderna är väl synliga från riksväg 32. Under några år har en silo och en lagerbyggnad stått tomma. Det är dessa byggnader som ska hysa Energifabrikens produktion.
Av den totala investeringen på cirka 10 miljoner kronor har Energifabriken fått ett bidrag på 2,4 miljoner kronor från KLIMP (Klimatinvesteringsprogrammet), ett lån från Vadstenaortens Sparbank och egna insatser står för resten.
- Vi ser en differentierad energimarknad i framtiden där lokala lösningar med korta transporter spelar en större roll till skillnad från dagens storskaliga marknad, säger Erik Jacobsson.
Energifabriken vilar på två ben: produktion av biodiesel med raps som råvara och produktion av bränslepellets för medelstora förbrukare. De kalkylerar med en produktion på 4 000 kubikmeter diesel per år. Det kan låta mycket för en lekman men motsvarar inte mer än vad 80 långtradare förbrukar på ett år.
- Vi säljer till stora förbrukare som åkerier, bussbolag och taxiföretag, säger Erik Jacobsson.
Företaget kan inte själva påverka priset till konsument utan det blir produktionens effektivitet som avgör graden av lönsamhet.
När det handlar om försäljningen av bränslepellets riktar man in sig på fastigheter som har ett oljebehov på cirka 25 kubikmeter olja per år.
- Ett äldreboende, en skola eller annan offentlig institution som ligger på landet eller i utkanten av en tätort som inte nås av fjärrvärmenätet är vår tänkta nisch, säger David Varverud.
Erik och David är inte ensamma om äventyret. Davids fru Karin Varverud och Johan Matsson ingår också i bolagsbildningen. Erik och David är drygt 30 år, bondsöner och gamla kompisar. I flera år har kvartetten umgåtts med idén, läst på och gjort sonderingar. För ett halvår sedan lämnade Erik och David sina anställningar på Lantmännen respektive Väderstadverken och har nu ett kontor på Idrottsvägen i Skänninge.
- Det är klart att man funderade lite extra innan man tog beslutet att säga upp en trygg anställning, men beslutet var egentligen inte svårt att fatta, säger David Varverud som räknar med produktionsstart under hösten 2007.
Det är många små och stora pusselbitar som ska falla på plats innan ett nytt företag är bildat och kompanjonerna är tacksamma för det stöd de fått av Mjölby kommun och dess näringslivschef Peter Larsson.
- Högsta betyg till alla på kommunen som vi kommit i kontakt med, säger David Varverud.