Förbjud alkohol i Lindbladsparken

Förbjud alkoholförtäring i Lindbladsparken i Skänninge.Socialnämndens ordförande May-Britt Wilhelmsson (s) föreslår det.

Skänninge2002-07-05 05:25

Corren rapporterade i går att tolv bekymrade Skänningebor skrivit till socialnämnden och larmat om att Lindbladsparken blivit en ny "Gästisparken", det vill säga ett dagligt tillhåll för missbrukare.

I skrivelsen föreslogs ett förbud mot alkoholförtäring i lokala ordningsföreskriften, både för området kring Lindbladsparken och på andra platser i centrala Skänninge.

Viktig fråga

När skrivelsen kom till May-Britt Wilhelmsson i förra månaden reagerade hon omedelbart.

-- Jag ansåg att det var en viktig fråga. Därför skrev jag en motion till kommunfullmäktige redan samma dag, säger Wilhelmsson.

-- Jag trodde att det fanns ett liknande beslut som det i Mjölby, men jag gick till kommun- juristen och vi tog fram kartorna.

-- Eftersom vi har ett sådant beslut i Mjölby, tror jag att motionen kommer att få ett positivt mottagande i kommunfullmäktige.

-- Om det finns ett förbud, så kan polisen göra betydligt mer och det kan också leda till att socialen får kontakt med fler missbrukare, resonerar socialnämndsordföranden.

-- Jag har fått signaler från socialförvaltningen att vi inte känner till alla missbrukare, och utan kontakter kan vi inte göra något.

-- Många tror att missbrukare alltid lever på socialbidrag, men så är det inte, säger May-Britt Wilhelmsson, som inte vill spekulera i hur dessa missbrukare finansierar sitt leverne.

Hon fortsätter:

-- En av orsakerna till problemet är att det finns hyresvärdar i Skänninge som inte har koll på sina hyresgästers bakgrund. De som har svårt att få någonstans att bo på andra orter kan finna ett boende i Skänninge.

Betydligt lättare

-- När det är socialen som står för hyreskontraktet är det betydligt lättare att ha missbrukarna under sina vingars skugga.

På den här punkten får May-Britt Wilhelmsson medhåll av kommunstyrelsens ordförande Jörgen Oskarsson (s).

-- Grundproblemet i Skänninge är att det finns ett överskott av tomma lägenheter och att somliga fastighetsägare inte är seriösa. Missköts en fastighet ska byggnadsnämnden med lagliga medel åtgärda detta, säger Oskarsson, som inte heller är främmande för att man river fler hus på Trojenborg än man redan har gjort.

Djupt orad

May-Britt Wilhelmsson säger att hon är djupt oroad över situationen i Skänninge, men klargör också att socialförvaltningen arbetar på många fronter för att hjälpa missbrukarna, inte minst genom att stödja Ria som har en uppsökande verksamhet.

-- Alla de insatser vi har är för hela kommunen, säger Wilhelmsson.

-- Vi jobbar hårt för en fredad kommun och ambitionen är att Skänningeborna ska kunna gå och vistas i parkerna utan att bli störda av missbrukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om