Vi träffas utanför Vårfrukyrkan i Skänninge. Orten som på 1200-talet var en central plats i Sverige. Här bodde Ingrid Elofsdotter.
– Ingrid av Skänninge var välkänd i medeltidens Sverige. Mycket lite är skrivet om henne och källorna är sparsamma. Detta är den första romanen om Ingrid, säger författaren H.B Hammar.
H.B Hammar är teologie doktor vid Lunds universitet. Han har varit domprost i Skara och representant för Lutherska Världsförbundet vid Vatikanens ekumeniska kommission i Rom inför det stora jubelåret 2000.
Redan när han var liten väcktes intresset kring Heliga Birgitta, ett intresse som sedan gick över till en nyfikenhet om Sankta Ingrid.
– Som åttaåring besökte jag och min bror K.G klosterkyrkan i Vadstena tillsammans med våra föräldrar. Jag minns hur jag stod framför Heliga Birgittas skrin och tittade förundrat på skrinet och började fundera på den här kvinnan, berättar han.
H.B Hammar har varit i tjänst i flera utlandskyrkor, med avbrott vissa perioder. Först tre år i Sao Paulo, Brasilien, sedan två år i Fuengirola, Spanien, och så fem år i Rom, Italien. Han är numer emeritus och bor i Höganäs.
Ingrid med familjenamnet Elofsdotter föddes cirka 60 år före Heliga Birgitta.
– Rimligen blev hon både förebild och inspirationskälla för det blivande helgonet Birgitta. Hon hade knappast varit den hon blev om hon inte hade haft Ingrid, menar H.B Hammar.
I sin roman berättar han hur Ingrid tidigt får en uppenbarelse av Maria, som anförtror henne ett uppdrag. Hon blir grundare av landets första kvinnliga dominikankloster. Under sin dramatiska levnad, hon blev endast 42 år.
I boken berättar H.B Hammar om hur Ingrid möter sina kusiner, jarlens söner Valdemar och Magnus i utmanande situationer. Hur munkar från Visby gör en livsfarlig resa för att få träffa henne.
Författaren ser fadern Elof som bror till Birger jarl, en uppfattning han inte är ensam om. Därmed framstår Ingrid som kusin med jarlens söner Valdemar och Magnus.
– Hon sa farbror till Birger jarl, säger H.B Hammar.
H.B Hammar har gett ut böcker tidigare, men boken om Ingrid är hans första roman.
– Jag har lärt mig av Verner von Heidenstam. Ska man skriva en historisk roman, så ska man vara noga med att kolla de fakta som finns, och vara trogen mot dem när man skriver.
Men sedan, när det inte längre finns några fakta, är det författaren som skapar, säger H.B Hammar.
Fotnot: Boken ”Vad Skaradomprosten fick höra” finns att köpa bland annat på turistbyrån i Skänninge.