Anders Rockler bor i den lilla byn Nederlösa, norr om Mantorp och nordost om Skänninge. Från sin gård Östanbäck har han utsikt över Svartån och för ett tiotal år sedan lade han märke till att det blivit väldigt populärt att fiska i ån.
– Det stod fiskare där klockan 4 på morgonen. Sent på kvällen stod de kvar. Det visade sig vara specimenfiskare, sådana som försöker få upp de största exemplaren av en viss art, berättar Anders.
Specimenfiskarna var på jakt efter sarv och färna, två fiskearter som är större i Svartån än någon annanstans i Sverige. Åtminstone är båda de svenska rekorden satta här: 1,730 kilo för sarv och 3,580 kilo för färna.
– Det är riktiga entusiaster som håller på med det fisket. En del ligger ute 150 dagar om året och fiskar. Jag insåg att det fanns ett behov av övernattning här vid Svartån och började göra i ordning lite hus.
Nu tar Anders emot fiskesällskap i hönshuset, svinstugan, bykhuset och en flygel, som alla har renoverats till bostäder med toalett och kök. Båtar går att hyra, liksom fiskeredskap för den som behöver.
Anders ordnar även fiske i ett par sjöar, Boren och Ljungsjön. De flesta fisketuristerna kommer faktiskt från andra länder, som Polen och Tyskland.
– Svenskar är ofta inriktade på lax och öring. Mellaneuropéerna däremot gillar att fiska gädda och även arter som braxen och sutare, säger Anders.
I Anders stugor är det självhushåll som gäller. Men tillsammans med Christina Landoff från Skänninge stadshotell vill han med ett weekendpaket locka en ny målgrupp: 50-plussare och andra som vill ha det bekvämt och lite lyxigt. Här erbjuds de att bo på ett klassiskt svenskt stadshotell med vita dukar, levande ljus och kristallkronor. Efter frukosten blir de skjutsade till fiskeplatsen där Anders fixar båtar, fiskeutrustning och flytvästar.
– Jag tror att många vill fiska men tycker att det verkar lite krångligt. Här kan de bara flyta med och få till sig upplevelser och kultur, säger Christina Landoff.
I paketet ingår två övernattningar på hotellet med middagar och lunch, guidningar i Skänninge och Öjebro – och så en dags fiske på Svartån. Maten kommer att lagas på deltagarnas fångst. Enligt Anders är det gott om fisk i ån, men några garantier finns inte.
– Så vi kommer förstås att ha frysen beredd också, säger Christina.
All inclusive-paketet på hotellet kostar över 4 000 kronor. Den som har tunnare plånbok än så och bara vill fiska i ån kan komma undan med ett dygnskort för 80 kronor.
Anders, Christina och jag tar en liten provtur ut på ån. Det är bedövande vacker försommardag och det är bara fågelsång och ett stilla plaskande från årorna som hörs. Anders vill inte ha motorer på sina båtar, de bullrar för mycket och är dåliga för miljön. Han hade elmotorer ett tag, men de höll inte riktigt för uthyrning.
Svartån är idealisk för osäkra båtmänniskor. Det går inga vågor och om det ändå skulle hända något är det nära till stranden. Från Anders brygga går det att ro ett par kilometer innan ett kraftverk sätter stopp.
Fiskelyckan är inte på vår sida under vår korta tur. I stället åker vi vidare till en av de platser där fisketuristerna ska bli guidade: Öjebro, en riktig pärla som är väl värd en utflykt. Här kan man få en bild av Svartåns historiska betydelse, som farled och kraftkälla. I Öjebro har det funnits 14 kvarnar, sågverk, hovslageri och väldigt mycket annat.
– Det var en stor händelse när far i huset åkte till Öjebro för att mala. Det var väntetider och då kunde han passa på att gå till skräddaren och skomakaren. Det fanns ölbryggeri, gästgiveri och horhus. Det fantastiska är att samhället finns kvar, nästan intakt med sina låga små hus. Ett perfekt ställe för en picknick, säger Christina.
Christina pratar sig varm för bygden runt Tåkern, med Skänninge, Vadstena och Alvastra. Hon har idéer till flera turistpaket med stadshotellet som bas.
– Jag funderar till exempel på ett paket i litteraturens tecken. Heidenstam och Ellen Key förstås, men också moderna författare. Och Selma Lagerlöf – hon förknippas kanske inte med Östergötland, men hon spelade en stor roll i att Tåkern inte torrlades, berättar hon.
Christina räknar med att hela området kommer att få internationell draghjälp när Lalandia bygger sin anläggning i Motala.
– Då är det upp till oss andra företagare att samarbeta och hitta på saker. Det finns väldigt mycket att visa upp.