”Godnattsagor inifrån” är ett nystartat projekt på Skänninge kriminalvårdsanstalt. Det startades första gången i Sverige 2008 av Malmö stadsbibliotek i samarbete med Fosie-anstalten. Här i Skänninge görs det i tillsammans med Mjölby stadsbibliotek.
– Papporna får först läsa och lära sig om barnlitteratur. Sedan spela in en egen cd där de läser in en saga för sina barn, berättar Nils Grönlund bibliotekarie.
–I Första omgången har vi något av ett dreamteam. Det är intagna som redan har en bra relation till sina barn. Mammornas samtycke är också viktigt. Likaså att gruppen fungerar. Det kan vara utlämnande att läsa inför varandra, säger Jenny Boberg, kriminalvårdare och cirkelledare.
Tre år till livstid
Gruppen bestod från början av sex intagna. Två har nu flyttat till öppen anstalt. Kvar är Per, Johan, Stefan och Fredrik. De har fängelsestraff på allt från tre år till livstid.
De fyra har träffats vid sex tillfällen. Första gången valde deltagarna varsin saga. Vid nästa tillfälle började man med högläsning.
Vid tredje tillfället fick gruppen besök av teaterpedagogen Tove Völgyi. Tillsammans med henne fick de intagna dramatisera en saga.
– Vi stod i en ring och hittade på var sin mening. Det blev en saga om en groda, berättar Johan glatt.
Saga via telefonen
– Det här är bland det bästa jag varit med om under alla mina år som intagen. Av alla program, säger Per bestämt.
Per avtjänar sitt straff på klosterdelen på kriminalvårdsanstalten.
– Där har vi högläsning dagligen. Men jag har aldrig läst. Här släppte allt. Numer läser jag sagor till min dotter via telefonen. Jag lägger ifrån mig luren och läser Rapunzel. Vi hinner aldrig till slutet innan hon somnar, berättar Per.
Papparollen
– Det här projektet kostar så lite, men ger så mycket. En dag ska de vara pappor på heltid. Det här är ett sätt att förbereda sig för papparollen, säger Stina Sjödin regionalt ansvarig för barnfrågor inom kriminalvården.
Nu kommer projektet ”Godnattsagor inifrån” utvärderas.
– Sen är förhoppningen att kunna rekrytera nya killar. Redan nu är det flera intagna som sagt att de gärna vill vara med i nästa cirkel, berättar Jenny Boberg.
Mycket kärlek
– På avdelningen säger de att jag blivit mycket gladare sedan jag gick med i projektet. Man får så mycket kärlek och värme av det. Det bara finns där i luften, säger Stefan.
Nu ska de skicka cd:n hem till sina barn. Omslagen är vackra och omsorgsfullt dekorerade.
– Det här är en skitbra grej. Vi knyter band mellan oss och våra barn. Och även min fru kommer att lyssna, säger Johan.
MIA KARLSVÄRD
0142-36 96 00
mia.karlsvard@corren.se
Fotnot: Männen i texten heter något annat