Gula rummet kan bli attraktion

Han blev känd för sitt ”osvenska” färgval på villan i Skänninge. Nu målar konstnären Bernth Uhno ett rum på Stadshotellet.

Christina Landoff på Skänninge stadshotell bygger ut rummen. från nio till 33 rum blir det. Varje rum får ett namn och en individuell karaktär, alla med tema Skänninges historia.

Christina Landoff på Skänninge stadshotell bygger ut rummen. från nio till 33 rum blir det. Varje rum får ett namn och en individuell karaktär, alla med tema Skänninges historia.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2017-05-11 13:44

Skänninge stadshotell bygger ut med 24 nya rum ovanpå biblioteket där tidigare bland annat polisen haft lokaler.

– Det här är en stor satsning för oss. Vi går från nio rum till 33, berättar Christina Landoff som driver hotellet tillsammans med Josip Mustupic.

Alla rummen ska få individuellt utseende på var sitt tema. Men alla teman handlar om Skänninges historia. Från medeltiden till i dag. För utsmyckning och design bjöd Christina in konstnärerna i Skänninge kulturförening att delta. Ulla Bergsten, Josephine Carlsson och Bernth Uhno nappade på erbjudandet. Möjligen kan det bli fler efter hand.

Nutidshistorien representeras bland annat av Bernth som gjort en parafras på det riksbekanta Gula huset som han målade. Som bekant fick han det underkänt av Mjölby kommun för att det störde den känsliga kulturmiljön och hade ett ”osvenskt” färgval.

– Rummet får en gul fondvägg som övergår från mörkare till ljusare färg precis som huset, visar Bernth Uhno, för dagen iförd en matchande gul målarjacka.

Fem olika nyanser av gul lasyr använder han, plus vitt så att det ska landa i riktigt skirt ljusgult nere vid golvlisten.

Han har även målat tavlor som anspelar på Gula huset och hans kontakter med myndigheterna. Han ser hela den processen som en kulturhändelse. Och man kan nog hävda vid det här laget att huset i sig själv blivit en del av Skänninges kulturhistoria. Benth själv bor numera inte kvar där utan på annan adress i Skänninge.

Stadshotellet är definitivt en del av stadens historia men också dess framtid, menar Christina Landoff som tror på satsningen. Hon blir lite irriterad över frågan om inte torget tappat lite sedan Östensson flyttat ut.

– Det finns många butiker kvar runt torget. Och att Östensson bygger en ny fin butik är ett bevis på att de också tror på Skänninge som handelsstad, säger hon.

Sju rum är redan färdiga, de övriga är på gång till sommarsäsongen. Alla har sin egen särprägel och anspelar på historiska händelser. Här finns Elefantrummet som anspelar på Elefantupproret i Skänninge när den första elefanten i Sverige skulle visas på ”Marken” år 1806. Folkhopen krävde att få se det exotiska djuret utan att behöva betala och det blev upplopp.

Det gula rummet ska dock inte heta så utan ”Osvenska rummet”.

Enligt Christina Landoff anspelar det inte bara på ett kommunalt uttalande, utan även på att Skänninge är en osvensk stad. Det var tyska munkar, nunnor och borgare som byggde den medeltida staden. Även nu lockar den många utländska turister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!