I Skänninge är många hus gula. I en del fall alltför gula, enligt vissa. Men före detta antikvarien Ralph Edenheim i Bona utanför Motala är expert på de klassiskt röda svenska huset.
– Jag minns ju debatten om det huset. Men jag kommer inte gå in på det specifikt. Jag kommer att prata om husens färg i allmänhet och om den svenska röda stugans historia, säger Ralph Edenheim.
Det nämndes i samband med det bråket om att det finns en speciell Skänningegul nyans. Stämmer det?– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte så mycket om lokala varianter. Jag har mest sysslat med röda hus.
Ralph Edenheim är före detta byggnadsantikvarie och tidigare kulturchef på Skansen som 2004 kom ut med boken "De röda husen".
"En mycket tung bok", som han själv kallar den, och som handlar om 139 utvalda hus, både små stugor, stora ladugårdar och monumentala byggnader i Sverige – som alla är faluröda.
Falurött fick sitt färgpigment av järnoxid som var en restprodukt vid kopparmalmbrytningen i Dalarna. Den har rötter i 1600-tal men slog igenom brett på 1800-talet och blev då dominerande husfärg i vårt land.
Ralph Edenheim bor själv i ett falurött hus på gården Tryfall som han köpte år 2000 och satte igång att renovera.
– Det är inte färdigt än. Det kommer nog aldrig att bli helt klart.
I kväll torsdag klockan 19 är hans föreläsning i Skänninge församlingshem. Då ska han gå tusen år tillbaka i svensk husfärg. Långt innan byggnadsnämnder försökte styra färgvalet på svenskarnas boningar.