Han är en av de största förlorarna

Stig-Åke Pettersson på gården Klackeborg har sagt upp två av sina fyra anställda. Detta trots att han investerar i utökad produktion.

Foto: Mikael Svensson

Skänninge2014-09-24 09:00

– Jag kommer få jobba mer själv, konstaterar han.

Orsaken är enkel; Klacke­borg uppfyller i stort sett alla krav på en gård som får ­minskat stöd när nya regler­ för EU-stöd införs vid års­skiftet.

– Jag tycker att det är konstigt att man för över stöd från mark där det produceras till mark där det inte produceras, säger han.

Det började med tjurkalvarna­ Hannibal och Ferdinand för många år sedan. I dag är Stig-Åke Pettersson en av landets största nötköttsproducenter­. Gården Klackeborg är en släktgård och Stig-Åke Pettersson är född in i yrket.

Vi har kört förbi flera byggnader som rymmer tjurkalvar i olika åldrar innan vi kommer upp till mangårdsbyggnaden. Bara de små kalvarna i den nya öppna lösdriften skymtar bakom de igloo-liknande gömmena. Den invigdes i juni i år och är utrustad med toppmoderna mjölk­automater som både doserar givan till varje kalv och rengör sig själv efter det att en kalv varit där och druckit.

– Mjölkautomaterna spar två tusen arbetstimmar, så den investeringen är snart betald, säger Stig-Åke.

Som bekant måste mjölkkor årligen få en kalv för att producera mjölk och väldigt snart efter födseln tas kalven från modern för att hon ­i stället ska ge sin mjölk till oss människor. Hälften av kalvarna är tjurar. Det är dessa tjurkalvar som Stig-Åke Pettersson hämtar till sin gård för att föda upp till mellan 14 och 15 månaders ålder då de slaktas. De är två veckor gamla­ när de kommer till Klacke­borg.

Det andra benet som gården står på är odling av spannmål. Merparten av gårdens åkermark används till att odla säd som säljs för sedan att förädlas till exempelvis mjöl och bröd.

Klackeborg är en av de uppskattningsvis 100 gårdarna i Sverige som är de stora förlorarna när gårdsstödet successivt utjämnas i akt och mening att föra över stöd från intensiv uppfödning och slättbygd, till betande djur och jordbruk i skogs- och mellanbygd.

Dessutom kommer bara en ­liten del av det nya stödet­ till nötkreatur gården till del ­eftersom det bara betalas­ ut för tiden efter 12 månaders ­ålder. Till sist är gården så stor och får därmed så mycket­ EU-stöd, att den ­mister en andel av stödet över 150 000 Euro. Regeringen har bestämt att ta från de stora för att bland annat ge till unga jord­brukare som vill nystarta.

– Det politikerna inte tänker­ på när de tar från de ­stora nötköttsproducenterna­ är att vi också står för den största andelen av produktionen. Vi har ju inte ens svensk­producerat nötkött så det räcker idag, hur blir det när de största uppfödarna riskerar att behöva lägga ned, frågar sig Stig-Åke Pettersson.

– Jag tror många av de större slutar och då kanske det blir som i andra länder där tjurkalvarna som föds av mjölkkor slås ihjäl i stället för att födas upp och slaktas, ­säger han.

Klackeborg

Ägare: Stig-Åke Pettersson.

Verksamhet: Uppfödning. av nöt och växtodling.

Areal: 450 hektar.

Antal djur/år: Mellan 1 800 och 2 000.

EU-stöd i dag: Cirka 3,5 miljoner kronor.

Omsättning: 35 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om