Joachim Danielsson har lång erfarenhet av arbete inom Kriminalvården. De senaste fyra åren har han lett verksamheten vid häktet och frivården i Jönköping och häktet och frivården i Växjö. Han är utbildad inom kognitiv psykoterapi och har arbetat både inom privata vårdsektorn med ungdomar på behandlingshem, och som vårdenhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Växjö.
I måndags började han sitt nya jobb som kriminalvårdschef för anstalten i Skänninge.
Som 25-åring började Joachim Danielsson jobba på en av 90-talets mest slutna anstalter i Sverige, Tidaholmsanstalten.
– Det är en dag jag varken glömmer eller ångrar, säger han.
Han har ända sedan dess varit målinriktad med sitt syfte att jobba med människor.
– Under nästan tio år var jag anställd på Tidaholmsanstalten, samtidigt läste jag teoretisk filosofi, berättar han.
Vi sitter inne i Joachim Danielsson kontor på Skänningeanstalten. Det är kalt på väggarna, tomt i bokhyllan och bredvid oss ett rent skrivbord. Men Joachim Danielsson fyller rummet med sin entusiasm och filosofiska tankar om hur viktiga relationer med andra människor är, och hans visioner för kriminalvården.
– Hur vi förehåller oss till människan är viktigast. Att se människan och individen, säger han flera gånger under intervjun.
För mig, som vid flertal tillfällen varit på anstalten för reportage, känns hans insikter spännande och annorlunda.
– Under min uppväxt hade vi ofta livsfilosofiska diskussioner, mina föräldrar hade en bekantskapskrets med stor spännvidd, berättar han.
Det har sedan dess varit viktigt för honom att hitta den filosofiska basen. Varför har vi det tankesystem vi har.
– Filosofin är ett verktyg. Det har format mig som människa, säger Joachim Danielsson.
I början på 2000-talet valde han att sluta på Tidaholmsanstalten. Han ville bredda sin kunskap om människan. Varför blir man kriminell, varför hamnar man i kriminalitet, var frågor han ställde sig. Han började därför arbeta med ungdomar med nevropsykriatisk problematik på ett behandlingshem utanför Skövde. Parallellt läste han kognitiv psykoterapi.
– På behandlingshemmet jobbade vi väldigt nära. Vi bodde på hemmet tillsammans med ungdomarna, berättar han.
Efter Skövde blev det några års jobb som chef för ett likande behandlingshem i Eksjö, innan han började som vårdenhetschef på Rättspsyk i Växjö.
– Mitt jobb blev att starta upp en högsäkerhetsavdelning. Det var enormt lärorikt att lära känna rättspsykiatrin.
Ända sedan sitt första jobb inom kriminalvården visste han att han skulle återvända.
– Med min erfarenhet och utbildning kände jag att det var läge att söka mig tillbaka, säger Joachim Danielsson.
Han började därför som kriminalvårdschef i Jönköping 2010.
Hur ser du på ditt nya jobb som chef för en av landets största anstalter?
– Jag ser det som en otroligt stor förmån och utmaning att få leda och utveckla verksamheten i Skänninge. Anstalten bedriver redan idag ett högkvalitativt behandlingsarbete med en engagerad personal. Jag hoppas att jag kan bidra ytterligare till verksamheten med mina erfarenheter.
Vi har de senaste åren haft en hög fokus på säkerhet inom kriminalvården, både för personal och klienter. Men det är lika viktigt att det finns en mening med vardagen här för klinterna. Vi har två ben inom kriminalvården, säkerhet är det ena benet. Vård, behandling och mötet med människan är det andra. Både benen måste gå i takt, säger Joachim Danielsson ny chef på Skänninge anstalten.