Här blir det svårt för bedragarna

Lättlurade gamlingar? Inte här inte. I Skänninge är det stor chans att bedragare och lurendrejare får svårt att snika till sig pengar av äldre personer. De går på kurs och lär sig lägga på luren.

En rolig och nyttig kurs, konstaterar deltagarna. Lennart Andersson närmast kameran.

En rolig och nyttig kurs, konstaterar deltagarna. Lennart Andersson närmast kameran.

Foto: Susanne Hasselqvist

SKÄNNINGE2019-04-23 18:48

Eller att inte öppna länken, eller att kolla att ingen står för nära när koden till bankkortet ska tryckas in i affären. Eller, för all del, att betala med kontanter.

Det är Leif Magnusson, tidigare kreditchef på bland annat Odal, som leder kurser för PRO-medlemmar i Skänninge. De lär sig att avslöja bluffmakare och att förebygga bedrägerier.

Enkla tips: lämna aldrig ut några kortuppgifter till någon som ringer och påstår att du just har vunnit på lotteri och att det bara behövs lite koder och kanske någon inloggning med bankdosan för att du ska bli tiotusentals kronor rikare. Du blir fattigare.

Och ha förresten inte tiotusentals kronor på kortkontot. Flytta pengarna till ett annat konto. Ta med dig en vän som kan stå bakom dig och skymma sikten när du ska ta ut pengar. Och lämna inte plånboken i handväskan i kundvagnen i affären.

– Det är nog vid bankomaten eller när vi betalar i affären som vi lättast blir lurade, är kursdeltagarna överens om.

– Det är lätt att någon står precis bakom och kan se vilken kod du slår in. Eller de slänger en hundralapp på marken och du tittar på den i stället för på kortet eller pengarna du just ska ta från automaten.

Leif Magnusson har hållit liknande kurser för några år sedan, tre kurser för tolv deltagare stycke, det betyder att 36 PRO-are från Skänninge blev lite klokare. I år håller han lika många.

– Några deltagare var med förra gången också, men omvärlden förändras ju, säger han. 2015 fanns knappt det som i dag kallas vishing, vilket innebär att en

bedragare ringer och utger sig för att vara från exempelvis banken för att lura till sig information som bank-id och koder.

Leif Magnusson spelar upp ett klipp som visar hur en bedragare försöker få en person att använda sin bankdosa, det finns flera liknande på till exempel youtube, och deltagarna skrattar när bedragaren misslyckas, trots ihärdiga försök.

481 bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta genomfördes i mars i hela landet, jämfört med 397 i februari. Av dem är den absolut största andelen just vishing. De flesta drabbade är äldre – över 70 procent är över 70 år. Under bara ett par sensommarmånader förra året försvann totalt 70 miljoner kronor, och trenden är på uppåtgående.

– Det är det vi vill ändra på, säger Leif Magnusson. Vi ska inte vara så godtrogna. Det gäller att överlista bedragarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!