Det är ett glatt gäng på fem av nio nya guider som Corren träffar i Skänninge. Med finns också deras kursledare Björn Rydell. Skämten haglar så reportern får ducka i svärmarna.
-- Vår gemensamma nämnare är att vi är historieberättare. Berättare både av historier och historia, säger guiden Michael Håkansson, som annars är frilansredaktör och bokformgivare.
En annan gemensam nämnare är att guiderna tillhör lokalbefolkningen. De bor i bygden de visar, och känner djupt för den.
Att guiderna sitter här är till stor del författaren och journalisten Jan Guillous förtjänst. Skänninge, en gång en av rikets viktigaste städer, och Bjälbo, Birger jarls födelseort, har i alla tider varit värda ett besök. Men det var först när Guillou kom ut med sina böcker om riddaren Arn, där nämnde jarl figurerar, som den riktigt stora publiken fick upp ögonen för Mjölby kommuns glömda historiska turistpärlor.
Många ville komma och titta. Men på Skänninge turistbyrå har det aldrig funnits mer än ett par tre guider. Nu räckte det inte på långa vägar.
-- Till slut stod det helt klart att vi bara måste göra något, säger nybakade guiden Rolf Båvius. Till vardags kallar han sig dräng eftersom han numera ägnar sig åt att hjälpa sin fru som är bonde.
Rolf Båvius var en av dem som deltog i diskussionerna mellan det lokala föreningslivet och kommunen om vad som borde göras åt turistproblemet i Skänninge och Bjälbo.
De diskussionerna ledde fram till att marknadsenheten i Mjölby kommun satsade 7 000 kronor på en guidekurs, för att kunna utöka guidningarna.
Kursen hölls alltså av Björn Rydell, anställd på Skänninge turistbyrå. En ganska tuff utbildning. Över 1 000 sidor litteratur att läsa in till examen.
De nya guiderna tar hand om de visningar av Bjälbo kyrka som turistbyråns anställda inte hinner med på arbetstid. Dessutom guidar de i Skänninge och runt om i bygden på beställning. Somliga har specialansvar, som Vivianne Sandberg. Hon är anställd av Skänninges hembygdsförening S:ta Ingrids gille med ansvar för föreningens trädgårdar. Och då är det naturligt att det är just där hon guidar.
-- Intresset är stort, berättar Rolf Båvius. Det står alltid någon bil vid Bjälbo kyrka, med folk som är där och tittar. Som mest har jag haft 37 personer på en guidning.
Guiderna själva fick betala 300 kronor per person för att gå guidekursen. De får 100 kronor i timmen av kommunen för guidningarna. Men vare sig kursavgiften eller den relativt låga timpenningen avskräcker.
-- Som jag ser det har vi en skyldighet att förmedla vår historia vidare, säger Rolf Båvius.
-- Och så är jobbet jättekul när man är intresserad av historia, säger Johan Levin. Han studerar på kulturvetarprogrammet i Linköping, med historia som specialisering.
Nu hoppas bara guiderna att kommunens marknadsföring hinner i fatt satsningen på visningar. Av årets annonsering framgår inte att det finns goda möjligheter att bli guidad i Birger jarls hemtrakter.
-- Men kommunen har ju börjat i rätt ände, säger Björn Rydell. Först måste man ju ha en organisation.
Vilket kommunens turistansvariga markandskommunikatör Eva Johansson håller med om.
-- Nästa år blir det helt annorlunda med marknadsföringen, säger hon.
Om kommunen känner sig fattig på idéer för hur turismen ska marknadsföras, går det alltid bra att vända sig till guiderna. För här haglar inte bara skämt, utan även idéer.
-- Tyskland borde ju kunna bli en marknad för Skänninge, genom kopplingen till Hansan, säger Elizabeth Wrangsjö, som också jobbar som guide i Vadstena.
Guidesatsningen i Skänninge har fått ytterligare en positiv följd för Skänninge. När guiderna träffades under kursen, uppstod idén att bilda en guideförening, av den typ som redan finns i Motala och Vadstena. I september ska den alla redan bildade interimsstyrelsen ersättas av en ordinarie.
-- Den blir viktigt inte minst för vidareutbildningen av guiderna, säger Björn Rydell.
Den som vill träffa Skänningeguiderna beger sig lämpligen till Bjälbo kyrka, som visas klockan 15 varje dag utom måndagar och fredagar fram till 11 augusti.
Det går också bra att boka en egen guidning av Skänninge eller annorstädes hos turistbyrån i Skänninge, på telefon 0142-850 03.