HVB-chef slutar efter turbulens

Ett HVB-hem i Skänninge har haft stor turbulens i personalgruppen. Nu har kommunen bytt ut ledningen och hoppas att situationen ska förbättras.

Anna Johansson, omsorgs- och socialnämndens ordförande (S).

Anna Johansson, omsorgs- och socialnämndens ordförande (S).

Foto: Sune Johansson

Skänninge2017-08-24 08:13

Under våren har det kommit ett antal signaler om dålig arbetsmiljö både till förvaltningen och till facken. Det har inte varit det bästa arbetsklimatet på HVB-hemmet, som öppnades av kommunen vintern 2015–2016. Tecken fanns på att turbulensen även drabbade de boende, kring femton flyktingpojkar, de flesta från Afghanistan.

En extern utredning beställdes av den före detta läraren i Skänninge, Lars Engström, som även var platschef på det tillfälliga flyktingboendet på Trojenborgsskolan hösten och våren 2015–2016.

Hans rapport, där han intervjuat alla anställda och även ungdomarna, visade på stora brister. Kommunikationen mellan de anställda har inte fungerat, de har bildat grupper som haft skilda attityder och arbetssätt. Man har inte haft helt samstämd syn på syftet med boendet. Mycket av skulden för att dålig arbetsmiljö uppstått läggs på enhetschefen som man menar har misslyckats i sitt ledarskap.

Resultatet blev att enhetschefen avslutade sin anställning i Mjölby kommun. Han slutade med omedelbar verkan i början av juli, och fick ett avgångsvederlag.

– Vi har haft flera samtal med honom under våren och kom fram till att det var den enda lösningen, säger Anders Granquist, chef för avdelningen Arbete och välfärd på omsorgs- och socialförvaltningen.

Anders Granquist säger att man förde samtal om möjligheten för enhetschefen att stanna kvar på uppdraget, men i och med att denne inte längre hade det förtroende som krävs bland personal och boende, så landade överenskommelsen i att han slutar.

Anna Johansson, ordförande i nämnden (S), menar också att det ger möjlighet att genomföra en handlingsplan för den fortsatta verksamheten på boendet.

– Det är svårt som ledare att återvinna en auktoritet som man har tappat i en arbetsgrupp, menar hon.

Förslaget till handlingsplan, som ska upp i nämnden nästa vecka, innebär att en ny tillfällig ledning tar över och bedriver ett mer tydligt ledarskap, med bättre kommunikation, tydliggörande av syfte, uppföljning och kontroll.

Anders Granquist poängterar att rapporten visade på flera positiva förhållanden på boendet, till exempel personalens kompetens och engagemang.

– Det finns yttre faktorer som påverkar klimatet också, till exempel signaler från myndigheterna om att afghanska medborgare skickas tillbaka. Det har lett till oro bland ungdomarna, säger han.

Bland personalen kan det finnas oro i samband med att kommunerna drar ner på personal i takt med att flyktingströmmen minskat. I Mjölby har det genom Migrationsverket tillkommit endast två ensamkommande under 2017. Kommunen har dock minskat antalet externt placerade. Totalt har man 88 ensamkommande unga.

– Minskningen av antalet flyktingar, långa väntetider och signaler om fler avvisningar leder till att det blir tuffare på de flesta HVB-hem. Det blir en otrygghet både för personal och boende, menar Anders Granquist.

Corren har varit i kontakt med enhetschefen. Han vill inte kommentera uppgörelsen eller det som ligger bakom att han slutat. Men han bekräftar att det varit en turbulent situatuion och att problemen började förra hösten.

Han har varit anställd av Mjölby kommun sedan 2010 och haft olika jobb inom socialförvaltningen. Han säger att han blev erbjuden att gå tillbaka till att vara handläggare, men avböjde.

– Jag har skrivit på ett avtal med kommunen och kan inte kommentera det, säger han.

HVB står för Hem för vård och boende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!