Ja till asyl i Skänninge

Mjölby kommunstyrelse säger ja till en förläggning för asylsökande i Skänninge. Men för kommunalrådet Jörgen Oskarsson (s) är det inget lätt beslut. Och han är kritisk till statens sätt att hantera frågan.

skänninge2002-04-12 05:12

Det är bland annat tidigare erfarenheter av samarbetet med dåvarande Invandrarverket som gör att kommunstyrelsen tvekar med beslutet.

-- Vore det inte av hänsyn till de här människorna som behöver hjälp så skulle vi klippa av, säger Jörgen Oskarsson.

För något år sedan fanns en organisation för mottagning av flyktingar i Mjölby kommun. Den var viktig inte bara för de nya invandrare som kom till kommunen, utan även för dem som stannade kvar.

-- Men staten tvingade oss att nedrusta den kompetensen, säger Jörgen Oskarsson, med viss bitterhet. Dåvarande Invandrarverket tillät ingen mottagning under 50 personer om året, och så många klarade inte vi i Mjölby. Vi bad om att få ta emot 20--25, men det gick inte.

Tydligt ansvar

När nu staten behöver hjälp igen är det med tveksamhet som Jörgen Oskarsson går med på det.

-- Vi måste ställa upp solidariskt för de behövande, säger han. Men vi vill inte bli lämnade i sticket. Jag är orolig för hur det ska gå med tanke på utvecklingen för de asylsökande i landet. Tänk på Carlslund i Stockholm, eller på hur Motala haft det.

Hur som helst ställer sig kommunstyrelsen positiv till att i Skänninge ta emot max 30 personer i fem till sex lägenheter under en prövotid på två år. Men då vill kommunstyrelsen tydliggöra ansvaret för asylförläggningen i ett avtal med Migrationsverket.

-- Och det ska inte vara i några allmänna ordalag, säger Jörgen Oskarsson. Jag förutsätter att staten tar sitt ansvar. Vi vill inte hamna i en situation där vi inte kan ta hand om de asylsökande.

Skriver inte avtal

Problemet är att Migrationsverket inte skriver avtal med kommuner, bara med bostadsbolagen.

-- Förhållandet mellan verket och kommunerna är reglerat genom lag och förordning, säger Stefan Kungsmark, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Han har svårt att uttala sig om Mjölbys tidigare dåliga erfarenheter i kontakterna med Invandrarverket eftersom verket organiserats om sedan dess. Men han understryker att det är Migrationsverket som har ansvar för förläggningen och de asylsökande.

-- Kommunerna är bara ansvariga för två saker: att barnen får samma skolgång som svenska barn, och att utsatta barn i behov av hjälp utreds av socialtjänsten. Vi ersätter kommunerna för skolgång och eventuella sociala åtgärder. Må så vara att många kommuner tycker att ersättningen är snålt tilltagen.

Problem i Skänninge

Att Skänninge skulle drabbas av problem liknande dem i Carlslund har Stefan Kungsmark svårt att tro.

-- Där handlade det om ensamkommande barn, som undantagslöst var utsatta, och i en sådan mängd att jag förstår att kommunen sparkade bakut.

Men i Skänninge kommer det kanske att röra sig om fem, sex barn, som dessutom kommer med sina anhöriga.

-- Det vore väl attan om det skulle behövas någon utredning då, säger Stefan Kungsmark.

Jörgen Oskarsson hyser också viss oro för att placera asylsökande just i Skänninge, där det finns vissa ordningsproblem.

-- Jag vill inte ha ett stämningsläge så det kokar över där, säger han.

Kan dra sig tillbaka

Någon social bedömning av Skänninge har Migrationsverket heller inte gjort. Valet har gjorts på grund av de lediga bostäderna och närheten till Mo-tala, där verkets handläggare för förläggningen är placerad.

-- Och var finns det inte oroligheter? säger Stefan Kungsmark som överlåter till Migrationsverkets ledning och kommunjurister att titta på det avtalsförslag som Mjölby kommun lägger fram.

-- Finns det villkor i ett sådant avtal som vi inte kan uppfylla på grund av lagar och förordningar, så är det möjligt att vi får vika oss från Skänninge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om