Kändisar från 1800-talet, alltså, för det är denna tid som Lindbladsdagen handlar om. Den ska firas med musik i olika former, olika föredrag och utställningar, en bondauktion, primörmarknad, antikrunda, dans, lekar och mycket annat.
– Det här blir en ny tradition, lika stor som Birger Jarl-dagen, säger Ing-Marie Karlsson, turistsamordnare i kommunen. Företagarna, handlarna, föreningarna, skolbarn och massor med Skänningebor är engagerade.
– Vi räknar med att locka besökare från hela Sverige, säger Tabita Gårdstrand i hembygdsföreningen.
När storheter som tonsättare Lindblad och Jenny Lind besöker Skänninge blir det förstås musik. I Vårfrukyrkan bjuds orgelmusik på morgonens invigning. I Rådhuset berättar sedan Lindbladssällskapets ordförande Gunnar Språng om tonsättarens liv, ackompanjerad av Gösta Nylund på piano. I Sandbergsgårdens trädgård spelar familjen Hjertén en av Lindblads stråkkvartetter vid lunchtid och sedan är det dags att gå till kyrkan igen. Lilla kören ger konsert under ledning av Hans Lundgren.
Om Skänninge finns många historier. Den om Elefantupploppet har blivit till en teckningsutställning i gamla Östenssons lokaler. Tredje-, fjärde- och femteklassare berättar som i bild om en av de mer dramatiska händelserna i staden i början av 1800-talet. En elefant skulle visas upp men Skänningeborna tyckte att biljetterna var för dyra och det blev slagsmål och stenkastning. Fönstren i rådhuset krossades, borgmästaren flydde och elefantägaren tvingades till gratis föreställningar.
– Teckningarna ställs ut och tio finalister väljs ut, berättar Deborah Max på turistbyrån. Det bästa bidraget blir ett Skänningevykort.
Mer för barnen: i Sandbergsgården i Gamla Skänninge finns tant Brun, tant Grön och tant Gredelin ihop med farbror Blå, Petter och Lotta. Ett par gånger under dagen ger sig farbror Blå ut på äventyr med besökarna.
Den som alldeles gratis vill lära sig 1800-talsdans söker sig lämpligen till Stadshotellet och en dansworkshop. Folkungagillet lär ut empiredans.
– Vi hoppas att folk klär sig i 1800-talskläder och först går på workshop och sedan deltar i uppvisningen på torget, säger Tabita Gårdstrand i hembygdsföreningen.
Och så musik som avslutning: vid Lindbladsstatyn intill Skenaån ska en manskör ge den allra sista konserten för dagen.