Konkurs kan ge kulor

De företag som blev blåsta när Svensk plöjning AB gick i konkurs på sensommaren 2011 kommer att få mellan 15 och 20 procent av sina pengar.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson invigde plöjnings-VM. ”Succé” skrev Corren  17­­ maj när helgen summerats. Sverige hade tagit silver i klassen tegplog.  9 000 besökare räknades in. 250 volontärer hjälpte till. Flera ideella föreningar skulle fått del av överskottet – om det blivit något. FOTO: Jeppe Gustafsson

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson invigde plöjnings-VM. ”Succé” skrev Corren 17­­ maj när helgen summerats. Sverige hade tagit silver i klassen tegplog. 9 000 besökare räknades in. 250 volontärer hjälpte till. Flera ideella föreningar skulle fått del av överskottet – om det blivit något. FOTO: Jeppe Gustafsson

Foto:

SKÄNNINGE2012-01-03 12:58

Svensk plöjning AB var ett bolag som bildades enbart för att föreningen Jordbrukarnas ungdomsförbund skulle kunna ordna något så stort som ett VM.

Men när dammet lagt sig och segrarna var korade stod det klart att ingen haft riktig ordning på kostnader och intäkter.

Tre miljoner kronor

I slutet av augusti lämnade styrelsen för bolaget in en konkursansökan.

Skulderna var nära 4,2 miljoner kronor, bland tillgångarna fanns cirka 1,2 miljoner kronor som väntades in i form av momsåterbetalning från Skatteverket och betalningar från kunder.

Summan som saknades blev därefter ungefär tre miljoner kronor. Konkursförvaltaren Knut Lewenhaupt i Nyköping har under hösten fått in både momspengar och betalning från de flesta kunderna och hans jobb nu är att fördela det som finns.

Hans bedömning är att fordringsägarna kommer att få i storleksordningen 15-20 procent av sina ursprungliga krav.

35 av 47

Men för att få några pengar krävs att man talat om för tingsrätten i Nyköping att man finns.

Av de 47 företag och privatpersoner som drabbades är det bara 35 som anmält sig och det blir därför mellan dessa som pengarna fördelas.

- Är de inte med och bevakar - då får de inga pengar. Det konstiga är att det alltid är några som inte skickar in bevakningshandlingar. Varför det är så vet jag inte. De får ju ett brev från tingsrätten om att det ska bli ett bevakningsförfarande, berättar Knut Lewenhaupt.

Höga krav

En del av dem har också skickat in för höga krav. Mjölby kommun är ett exempel, de har en fordran på drygt 30 000 kronor att bevaka, men har krävt ränta på beloppet även efter konkursdagen.

- Folk i allmänhet vet inte om att de inte får räkna ränta efter konkursdagen. Det är inget anmärkningsvärt, säger Knut Lewenhaupt.

Finns det någon misstanke om brott i konkursen?

- Det där ska jag som konkursförvaltare utreda och det har jag ännu inte gjort. Jag har inte skrivit förvaltarberättelsen ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om