Länsrätten fimpar överklagande

Att röka på sitt eget rum är ingen rättighet - inte om man sitter inne. Även Länsrätten säger nej till den intern som vill röka i sitt rum på Skänningeanstalten.

Skänninge2008-01-11 00:00

Kriminalvården har satt upp som mål att myndighetens inomhusmiljö skall vara rökfri från den 1 januari 2008. På Skänningeanstalten infördes rökförbudet redan i somras. Detta med motiveringen att en del bostadsrum var nybyggda och därför skulle hållas rökfria från början.

Ricard A. R. Nilsson som är ordförande i Frio, Förtroenderådens Riksorganisation, och ombud för den intagne överklagade kriminalvårdens beslut till Länsrätten.

Han hävdade att rökförbudet strider mot lagstiftningen då det i propositionen till tobakslagen framgår att de egna rummen för intagna i kriminalvårdsanstalter är undantagna från det annars gällande rökförbudet. Cellerna där de intagna bor ska jämföras med den egna bostaden i det fria och man måste alltid få möjlighet att röka i sitt eget bostadsrum.

Rökförbudet innebär att all rökning måste ske på anvisade platser utomhus. Det betyder att de intagna på slutna anstalter inte kan tillgodose sitt rökbehov mellan 20.00 och 08.00.

Detta kan, enligt Ricard Nilsson, leda till sömnsvårigheter, stress, aggressivitet med mera. Något som i sin tur i förlängningen sannolikt kan komma att äventyra säkerheten på anstalten.

Han hävdade också att JO, Justitieombudsmannen i ett annat ärende yttrat sig på ett sätt som innebär att det är helt klart att anstalterna inte omfattas av tobakslagens rökförbud.

Länsrätten skriver i domen att inställningen till rökning och ofrivilliga vistelser i rökiga miljöer blivit alltmer restriktiv under senare år.

"En rökfri arbetsmiljö får idag anses vara en rättighet för ett flertal människor i Sverige".

Länsrätten anser att det inte går att komma ifrån rökning i ett bostadsrum påverkar både personal och intagna negativt och det gäller även den som får överta bostadsrummet.

Hänsynen mot dem får väga tyngre än den intagnes behov att röka i obegränsad omfattning under anstaltsvistelsen, anser Länsrätten och avslår överklagandet.

Nästa instans kan bli Kammarrätten i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om