Lantmännen har ansökt om rivningslov för en silo, ett magasin och en mindre kontorsbyggnad belägna vid Linköpingsgatan i Skänninge.
- Vi har ingen som helst användning för de här byggnaderna, säger Bo Lindskog som är regionschef på Lantmännens fastighetsavdelning. De är så gamla att de inte kan användas i modern produktion.
Länsstyrelsen och Östergötlands länsmuseum ställer sig dock kritiska till rivningen.
Joanna Pierre Foucard, antikvarie vid länsmuseet, menar i en skrivelse till Mjölby kommun att byggnaderna har ett högt kulturhistoriskt värde och därför bör bevaras. De "representerar en tid där jordbruket effektiviserades och förändrades" och utgör ett viktigt kännemärke för Skänninge.
Länsantikvarie Bengt Häger vid länsstyrelsen anser också att byggnaderna har ett värde för stadsbilden och symboliserar Skänninges betydelse som jordbrukscentrum. Han föreslår att kommunen i samråd med Lantmännen undersöker om byggnaderna kan bevaras och återanvändas.
Bo Lindskog säger att man redan har försökt sälja byggnaderna till andra verksamheter men att ingen varit intresserad. Enligt Lantmännens policy ska de byggnader som inte används och som inte kan säljas rivas.
- I nuläget har vi ett fastighetsägaransvar för de här byggnaderna och det kostar pengar, säger Lindskog. Vi är ett affärsdrivande företag och det fungerar inte att betala för byggnader som aldrig mer kommer till användning.
Kommunens byggnadsnämnd ska i dag besluta huruvida rivningslovet ska beviljas.
När Lantmännen 1995 ansökte om rivningslov för samma byggnader fick de nej från kommunen. De överklagade då till länsstyrelsen som delade kommunens bedömning och hänvisade till det kulturhistoriska värdet.
Under hösten har Lantmännen inkommit med en ny ansökan och inför dagens beslut har ärendeberedningen föreslagit att lovet ska beviljas.