Varslet som lämnades i förra veckan rör hälften av de anställda på företaget. Majoriteten av de anställda är kvinnor. Orsaken till varslet är att tågtillverkaren Bombardier i Kalmar missat tre stora affärer och i förra veckan varslades 250 personer där.
-- Det finns inte tillräckligt med jobb. Det är svårt att kortsiktigt ställa om produktionen på Wiking eftersom företaget varit inställt på ett långsiktigt samarbete med Bombardier, säger Tommy Fernemyhr, ombudsman på Metall i Mjölby.
Har ni diskuterat utbildning för personalen?
-- Vi har fört fram den frågan i förhandlingarna, men arbets-givaren har inga ekonomiska möjligheter till detta. Det är lång tid att överbrygga efter- som ledtiden för en ny order från Bombardier till K A Wik- ing är nio månader eller mer.
K A Wiking får säkert fler beställningar från Bombardier, men för närvarande råder stiltje i branschen.
Regeringen vill stimulera tågtransporter och transportföretag ska kunna få ett statligt investeringsbidrag från 2004. Därför väntar företagen med sina beställningar, vilket får svåra konsekvenser för tågtillverkarna och deras underleverantörer.
-- Att sätta personalen på skolbänken i ett och ett halvt år i väntan på nya order är praktiskt och ekonomiskt omöjligt, säger Fernemyhr.
Parterna har kommit överens om att resultatet av MBL-förhandlingarna meddelas inte officiellt förrän i augusti även om de avslutas tidigare. Delar av personalen har hunnit gå på semester och de som tvingas lämna företaget ska informeras i första hand.
K A Wiking, som är Skänninges största privata arbetsgivare, har haft upp- och nedgångar genom åren. År 1998 förlorade företaget en stor del av sin kablagetillverkning i samband med att Ericssons fabrik i Norrköping lades ner. Ett 50-tal personer förlorade jobbet i Skänninge.
Förra sommaren fick K A Wiking en order från Bombardier på 100 miljoner kronor, framtiden syntes ljus och ett 20-tal personer nyanställdes.
Men i och med Bombardiers problem har läget försämrats drastiskt på ett år.
K A Wiking ingår sedan 1997 i Parsgruppen.