Nytt naturreservat på gång

Mjölby kommun kan få ett nytt naturreservat till våren. Det handlar om Marstad kalkärr väster om Skänninge.

Blodnycklar, en av flera orkidéarter som växer på Marstad kalkkärr.

Blodnycklar, en av flera orkidéarter som växer på Marstad kalkkärr.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2018-11-13 21:17

Det är svenska kyrkan som genom en stiftelse är markägare till den del av kalkkärret som nu är aktuellt. Det ligger mellan Skänninge och Bjälbo. Ett större område i Marstad är redan skyddat genom nätverket Natura 2000 som är en EU-standard för bevarande av naturvärden.

Nu blir en del av området extra skyddat och utmärkt för besökare. Ett förslag finns som är ute på en remissrunda och Mjölby kommuns ekolog har föreslagit att kommunen ska ställa sig positiv.

Skötselbestämmelserna blir tydligt definierade och det är länsstyrelsen som ansvarar för skötseln som innefattar slåtter och betning, samt uppmärkning med informationstavlor.

Det är en av markägarna i området, stiftelsen Societas Sanctae Birgittae, som själva tagit initiativet till bildandet av ett naturreservat. Betesmarken har de haft utarrenderad.

– Kalkärr är en av de naturtyper som det finns ett behov av att bevara och skydda, menar Olle Jonsson som är länsstyrelsens handläggare av ärenden med nybildade naturreservat.

Sedan 1800-talet har de flesta sådana områden på Östgötaslätten försvunnit i och med att jordbruksmarken brett ut sig, blötare områden dikats ut och odlats upp. Tidigare användes den här typen av mark till bete, och till slåtterängar.

– Under de senaste decennierna har betesanvändningen minskat och området har delvis växt igen med sly. 2011 påbörjades en restaurering av naturtypen med buskröjning, instängsling och återinsatt bete, säger Olle Jonsson.

Hela Natura 2000-området ligger mellan vidsträckta åkrar, och mitt i området finns en liten sjö. Den höga halten av kalk i marken och i vattnet skapar grogrund för en så kallad rikkärrflora med speciella arter, bland annat ett flertal orkidéarter inklusive den sällsynta honungsblomster. Men även flera rödlistade snäckor.

Det blivande reservatet innehåller även torrängar med en annan typ av flora.

Bildandet av ett naturreservat innebär att länsstyrelsen tar över ansvaret för skötseln enligt det förvaltningsavtal som upprättas med markägaren.

– Det betyder att länsstyrelsen ser till att det blir både slåtter och betande djur på området, säger Olle Jonsson.

Man kommer att iordningsställa en mindre parkering invid vägen, med informationsskyltar och eventuellt stättor och spänger.

Förhoppningen är att beslutet kan tas efter att remisstiden går ut nästa vecka och att naturreservatet kan invigas till nästa vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!