ÖoB går samman med norsk jätte

Lågpriskedjan ÖoB har ingått ett avtal med den norska lågprisjätten Europris.

Foto:

Skänninge2018-06-18 19:30

Avtalet mellan de två lågprisföretagen syftar till att de tillsammans ska bilda nordens ledande lågpriskedja. Nyheten offentliggjordes under måndagen i ett pressmeddelande från det Skänninge-baserade Runsvengruppen AB som fram tills nu varit ensam ägare av lågprisjätten ÖoB.

– Vi är två bolag som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt med omfattande erfarenhet av lågprishandel samt ett sortiment, koncept och varumärkeslöfte som är snarlika. Tillsammans kommer vi skapa de bästa av förutsättningar för att stärka vårt kunderbjudande och därigenom vår position på respektive marknad, säger Fredrik Söderberg, vd i Runsvengruppen i pressmeddelandet.

Båda bolagen kommer fortsättningsvis att drivas under egna varumärken och företagsledningar men samarbetet är tänkt att bidra till positiva effekter inom bland annat marknadsföring, digitalisering och konceptutveckling. De hoppas även på effekter inom inköp och sortimentutveckling.

– Tillsammans kan vi utnyttja överlappande sortiment, djupt detaljhandelskunnande och en gemensam strategisk agenda för att skapa en unik plattform som säkerställer expansion och tillväxt, säger Pål Wibe, vd för Europris.

I ett ingångsläge förvärvar Europris 20 procent av aktiekapitalet i Runsvengruppen med betalning i aktier i Europris.

– Familjen Svensson har ägt och drivit Runsvengruppen i 70 år. Genom att kombinera styrkor med Europris skapar vi nordens starkaste gruppering inom lågprissegmentet. Europris och Runsvengruppen har starka ledningar, kulturer och varumärken vilket ger förutsättningar för ett riktigt bra samarbete, säger Oskar Svensson, styrelseordförande i Runsvengruppen.

Bolagen har tillsammans 349 butiker i Sverige respektive Norge och omsatte sammanlagt över tio miljarder kronor under 2017.

Montage
Montage
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!