Snöröjningen fungerar inte -- i alla fall inte i Skänninge. Det tycker Daniel Hermansson. Ryggskadad och med handikappad dotter möter han stora svårigheter när han ska ta sig fram genom staden.
Corren följer med familjen Hermansson på en liten rundvandring. Daniel Hermansson har förståelse för att allt inte är färdigröjt dygnet efter första snöfallet, men sedan?
-- Jag har ringt och pratat med alla möjliga på kommunen i tre år och haft långa diskussioner. Ingenting händer, säger han.
Kommunen skyller på fastighetsägarna, tycker han. Visst känner han till att det är upp till fastighetsägarna att röja på trottoarerna. Men det är inte alla som klarar det ansvaret, och då borde kommunen kunna hjälpa till.
-- Sedan kan de skicka fakturan till fastighetsägaren, då tar det nog skruv.
Vi stannar till vid Follingegatan. Där är de flesta trottoarerna igenplogade på båda sidorna. Därför måste han och dottern Tove, i barnvagn, mamma Jenny och sonen Fredrik ta sig fram mitt på gatan där bilarna får köra. I och för sig är det rätt så lugnt på Follingegatan. Men när ekipaget kommer till den mer trafikerade Borggatan möter de ett par med tvillingbarnvagn. Även Matilda Dybäck och Fredrik Johansson upplever att trottoarerna endast är sporadiskt skottade och att det inte borde vara så svårt att fixa det.
I en backe visar Daniel Hermansson en stor förrädisk isfläck. Här halkade han för några dar sedan när fläcken var översnöad. Daniel Hermansson är sedan några år sjukskriven för ryggsmärta. Den skadan ådrog han sig som busschaufför, även då halkade han när han skulle kliva av sitt fordon.
Därför är det också ansträngande för honom att skjuta sin dotters barnvagn genom snömodden från hemmet till förskolan på andra sidan stan.
-- När det är så jobbigt för mig, hur ska det då inte vara för de äldre. De får stanna inne helt och hållet när det kommer snö.
Vi passerar Lindbladsparken, dess strandpromenad norrut är inte snöröjd, inte heller den lilla träbron, något som han tror är kommunens ansvar. Men det finns även goda exempel. Daniel Hermansson säger sig ha märkt att fastighetsägaren Egir sköter sig exemplariskt.
Kommunen skriver till fastighetsägarna för att få de att bättra sig. Men de kan inte tvinga någon. Conny Abrahamsson, gatu- och trafikingenjör på tekniska kontoret, är en av dem Daniel Hermansson har haft kontakt med på kommunen. Han håller med om att situationen ibland kan vara bedrövlig.
-- Vi vet att snöröjningsplikten inte efterlevs, men vi har ingen möjlighet att övervaka alla de som inte sköter sig. Vi försöker att skriva till fastighetsägarna i de centrala delarna, ofta rättar de sig därefter.
Han vet inte om bättre eller sämre i Skänninge än i andra delar av kommunen.
-- Jag kan inte svara på det, vi har sådana som missköter sig överallt, om någon talar om vilken fastighet det är kan jag skriva till dem.
Det går däremot inte, som Daniel Hermansson föreslår, att låta kommunen röja och skicka faktura.
-- Det vore egenmäktigt förfarande, så fungerar det inte i verkligheten, säger han.
Den som halkar och slår sig på en hal trottoar kan ställa skadeståndsanspråk, något som Conny Abrahamsson också påpekar i brevet till fastighetsägarna.
Strandpromenaden genom Lindbladsparken tillhör de gångstigar som har lägre prioritet, och den lilla gångbron ska endast röjas när tiden medger det, är det bestämt. Det finns andra vägar man kan ta mellan Borggatan och Vadstenagatan.
-- Vi gör så gott vi kan, säger han och tror för sin personliga del att Mjölby kommun uppfyller sina plikter rätt väl.
Men var det inte bättre förr, då blev det väl inte kaos som fort det kom lite snö?
-- Totalt sett fungerar det bättre nu, anser jag. Och vi har ett mycket större trafiknät.
Samtidigt kan han hålla med om att kommunerna både hade mer pengar och arbetskraft som jobbade med snöröjning förr. Men det tog längre tid att röja med hjälp av träskyfflar och kärra än vad det gör nu.