I ett av de fallen har ett barn mer än 100 bett på kroppen efter förra veckans bad i Månsjön vid Väderkvarnsbacken. Klådan har varit olidlig i ett par dagar.
- Vi kan inte göra något åt det, annat än informera allmänheten, säger Per Erik Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Mjölby kommun.
Badklådan orsakas av cerkarier, ett av larvstadierna hos en inälvsmask som har sjöfåglar som huvudvärd. Larven utvecklas i vissa sötvattensnäckor som är vanliga i många sjöar. Om vattentemperaturen är optimal kan stora mängder cerkarier bildas och utsöndras i vattnet.
Angriper av misstagCerkarierna är små, osynliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. Av misstag kan de angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden. Där dör de relativt snabbt.
Snäckorna som hyser cerkadierna finns mest på grunt vatten. Det förklarar varför barn drabbas av badklåda mer än vuxna.
- Cerkarierna följer också med vågorna och vinden till strandkanten och det är ofta där barn vistas. Dessutom badar barn i regel längre än vuxna, förklarar Per Erik Persson.
Torka barnenKommunen tänker inte införa badförbud. Smittskyddsinstitutet anser inte heller att badplatser ska stängas av på grund av cerkarier.
Sjukvårdsrådgivningen rekommenderar att man torkar barnen ordentligt med frottéhandduk efter badet så att larverna ramlar av. Man kan också smörja in barnen med vaselin före bad.
Vissa barn kan reagera kraftigt och få nästintill en allergisk reaktion med mycket klåda och utslag stora som femkronor. I undantagsfall kan barnet få feber. Med hjälp av receptfri salva kan man lindra klådan och reaktionen, i övrigt finns inget att göra än att avvakta.
Klådan går över efter några dagar och märkena på huden försvinner efter en till två veckor. Badklådan smittar inte.
Inga fler rapporterMjölby kommun har inte fått några rapporter om badklåda på annat håll än i Skänninge men cerkarier kan dyka upp överallt där det finns snäckor och sjöfåglar.
Information om badvattnets kvalitet och om algblomning förekommer kan man få på http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se, dit kommunerna regelbundet rapporterar. Uppgifter om badklåda rapporteras inte.