Utgrävningarna i Skänninge i spåren av ny järn- och riksväg ledde till så mycket mer, inte minst folkbildning. Boken ”Borgare, bröder och bönder”, som kom i somras sammanfattar de nya rönen. Men inte minst den föreläsningsserie som pågått i inte sju år, för att inte tala om alla de visningar som gavs i samband med utgrävningarna.
Var fullsattMed ”Biskopens gårdar i Skänninge” satte Magnus Stibéus punkt för sammanlagt ett 40-tal föredrag som Riksantikvarieämbetet UV Öst stått för. Som vanligt var det fullsatt.
– De har varit mycket välbesökta hela tiden. Ibland har vi till och med fått säga nej, säger arkeologen Rikard Hedvall.
Hur kommer det sig att ni satsade så pass stort?
– Jag och Hanna Menander hade tänkt att köra ett år. Men det var så väldigt uppskattat och många ville att vi skulle komma tillbaka. Så har det varit roligt att samarbeta med turistbyrån och stadshotellet om arrangemanget.
Har ni fått ut något själva när ni mött besökarna?
– Ja, vi har fått idéer om vad som kan ha hänt. Folk i Skänninge är mycket stolta över sin stad och har rätt att vara det.
Hur har det gått med boken?
– Den har blivit väl mottagen. Vi har också publicerat omkring 10 till 15 artiklar i vår tidskrift Arkeologi Östergötland. Det och föreläsningsserien gör att vi tycker oss ha täckt ämnet väl.
Ortsbon Olof Irander, som följt många av föreläsningarna, är lyrisk.
– Det är otroligt hur kunskapen om Skänninge har vuxit fram, en ny värld har öppnat sig. De som har hållit i programmet plockat hit föredragshållare som förmedlat sin kunskap på ett populärvetenskapligt sätt. De har kunnat förmedla sin kunskap så att folk har hängt med.
Som tack fick Rikard Hedvall och Hanna Menander var sin avskedsgåva, en ljusstake smidd av Johannes Asp.