När Corren följer med Carl Hogstadius ut bland potatisodlingarna har molnen hastigt skingrats. Solens strålar når blasten på fältet. Men säg den sol som varar sommaren 2007. Vid horisonten tornar ett gigantiskt regnmoln upp sig.
- Bara det inte börjar regna. Jag vill inte ha mer vatten nu, säger Carl Hogstadius och spanar bort mot den annalkande regnskuren.
Han odlar 25 hektar potatis på sina två gårdar, Salvetorp och Biskopsberga, utanför Skänninge. I år väntar han sig inga underverk från markerna.
- Nej, det ser inte bra ut. Man brukar säga att bönder är ett gnälligt släkte, men vi vill hellre ha extrem torka än det här. När det torkar får vi vattna mycket - och jobba hårt. Men nu är det bara att se skörden förstöras, säger han.
Han gräver fram en potatis med grepen, vänder på den, granskar skalet som är täckt av vita prickar. Potatisen har kvävts av vattnet. Prickarna visar att potatisen öppnar upp sig för att få syre, förklarar Carl Hogstadius.
- Under kortare perioder är det ingen fara. Det kan hända att den här repar sig. Bara det håller sig torrt nu, säger han och plockar upp en helt rutten potatis ur jorden.
- Den här är helt förstörd, suckar han.
På fälten syns de skadade plantorna som ljusa sjok bland de friska. Carl Hogstadius gissar på att en fjärdedel av skörden kommer att vara förstörd. Fukten gör också att den friska potatisen håller sämre kvalitet.
- Förmodligen försvinner halva inkomsten på grund av vattnet i år. Det är små marginaler i potatisodling, vartenda kilo måste fram, säger han.
I fjol tjänade han pengar på sin potatis. Och tur är väl det, i år får han leva på förra årets rikliga skörd.
Han lider med sina kollegor nedåt Ödeshög, pekar på de små vattenansamlingarna i fårorna och betonar att det här inte är någonting att jämra sig över jämfört med hur de har det.
Carl Hogstadius största fasa är att få in mögel i lagren. En potatis kan vara möglig utan att det syns utanpå. Möglet visar sig då först inne på lagret och smittar av sig på den friska potatisen.
- Jag kommer ha extra mycket folk med på skörden i år. Vi måste vara noga med att inte få med någon skadad potatis, säger han.
Ännu är inte hoppet ute om en hyfsad skörd. Om de 3-4 veckorna fram till skörden blir torra kanske potatisen klarar sig. Men väderleksrapporterna ser dystra ut.
- Folk är bekymrade här ute. Regnet slutar ju aldrig, säger Carl Hogstadius just när det börjar mullra i fjärran.