Mathias Karlsson lyfter inte ens blicken när vi kommer in i lagerbyggnaden. Han är fullt upptagen av att jobba. Han drar den brandgula trucken fram och tillbaka. Hans jobb är att ta emot varor som sedan ska placeras på rätt plats i det stora lagret på Runsven i Skänninge.
Mathias Karlsson är en av många som genom Samhall fått ett arbete att gå till varje vardag.
Lasse Adolfsson har jobbat länge som chef och har varit med om de stora förändringar som skett inom Samhall. Hans jobb har gått ifrån att var personalledare till att vara områdeschef.
– Förr hade vi all personal på ett ställe, numer har vi inga fasta enheter längre för tillverkning och montering, berättar Lasse Adolfsson.
Nu arbetar Samhall efter principen att hitta företag att samarbeta med.
– Nu är vi ute och syns. Istället för att vi har en stor fabrikslokal dit alla går är vi ute hos kund, säger Robert Ohlson distriktschef för Samhall i Östergötland.
Robert Ohlson säger också att det måste finnas arbetsförmåga hos personalen som arbetar på Samhall. Även om den är begränsad, menar han.
– Vårt mål är att utveckla personalen med riktiga arbetsuppgifter som är efterfrågade av våra kunder, för att de sedan ska kunna gå vidare till andra arbetsgivare, säger Robert Ohlson.
Lasse Adolfsson säger att det finns flera guldkorn av berättelser hur personalen på Samhall utvecklats, En av dem är Mathias Karlsson.
– I början fick jag praktisera här på Runsven. Jag hade gått arbetslös ett tag och mest haft ströjobb, säger Mathias Karlsson.
Han är 34 år och bor tillsammans med sin fru i Skänninge.
– Det var inte så många som trodde på mig, men det gjorde Lasse, säger Mathias Karlsson och nickar åt Lasse.
Varför fungerar det på Samhall och med jobbet på Runsven?
– Jag kände att Lasse inte ville släppa taget. Det var någon som trodde på mig här i arbetslivet, på det sättet fungerade det, säger Mathias Karlsson. Han berättar att Lasse och han alltid varit öppna och ärliga. Var det något som inte fungerade sa de det till varandra. Hans praktisktid förvandlades till anställning på Samhall.
– När jag fick jobb satte jag och min dåvarande sambo igång planerna för giftermål, och vi flyttade från Mjölby hit till Skänninge, säger Mathias Karlsson och ler.
Är det viktigt med jobb?
– Ja, framförallt för självkänslan att man är behövd. Jag har aldrig kommit in med hela foten på en arbetsplats tidigare. Samhall är en arbetsplats för oss som har någon form av funktionshinder , säger han.
Nu håller han på att ta körkort, och ska snart köra upp.
– Det blir lättare då att söka jobb utanför Skänninge. Det här ska vara en inkörsport till andra jobb. Redan nu har jag ett annat jobb, förutom lagerarbetet på Runsven. Jag säsongsarbetar på golfbanan i Motala, säger Mathias Karlsson.
– Jag har bara positiva erfarenheter av Samhall. Kvalitén på på utfört jobb är hög, och personalen gör också ett stort avtryck, säger Niklas Johansson lagerchef på Runsven.