Seniorer rustar sig mot bedrägerier

”Vad vill du?” Kanske inte det trevligaste bemötandet om man ringer på hemma hos en pensionär. Men det kan ha sin förklaring.

Inte lättlurade. Leif Magnusson leder en PRO-cirkel i Skänninge om bedrägerier mot äldre.

Inte lättlurade. Leif Magnusson leder en PRO-cirkel i Skänninge om bedrägerier mot äldre.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2015-11-18 00:00

Bedrägeribrotten mot åldringar har ökat kraftigt. I våras handlade det om en 40-procentig ökning. Under hösten har bedrägerierna minskat, möjligen tack vare att pensionärsorganisationerna satt igång en utbildningskampanj för att lära landets pensionärer att undvika att bli blåsta. Kampanjen går under parollen "Försök inte lura mig".

I Skänninge har PRO just dragit igång tre studiecirkelgrupper med ett material som PRO, SPF och Brottsofferjouren tagit fram ihop med polisens Circa-grupp som särskilt kartlägger åldringsbrott och med Nationellt bedrägericenter, även det en del av polisen.

Leif Magnusson är cirkelledare och går igenom punkterna i studiematerialet. Första cirkeltillfället handlade det om ur man ska bete sig på allmänna platser, vad man ska tänka på när man slår in sin kod i bankomaten, när man betalar med kort i affären och hur man ska undvika ficktjuvar.

Gruppen är överens om att det borde målas en ruta framför bankomaten där köande får vänta någon meter bort från den som tar ut pengar.

Efter en liten repetition från gången innan går man över på dagens tema, hur man ska bete sig om en okänd ringer på dörren.

– Vad gör ni om det ringer på? undrar Leif,

– Jag skulle släppa in dem, det har jag alltid gjort, medger Lisbeth Karlsson medan andra i gruppen tycker att man ska vara försiktig.

– Vad trevligt, får jag ta en bild på dig? föreslår någon och får skratt runt bordet.

Leif Magnusson tycker absolut att man kan fråga "Vad vill ni?". Han menar att bedragare är skickliga på att snacka sig in i lägenheten och uppehålla offret, medan kumpanerna smyger in obemärkt och länsar bostaden på värdeföremål.

– Man kan be om legitimation, tycker Jan-Åke Pettersson.

Gruppen är överens om att besökare med goda avsikter bör vara inställda på att legitimera sig, vare sig det handlar om försäljare, hemtjänstpersonal eller hantverkare som vill kolla rören. Helst ska de visa leg oombett, menar någon.

– Om man släpper in personen kan man låsa dörren efter honom. Då kan ingen annan smyga in, tycker Östen Lindqvist och undrar om man kan lita på att en visad legitimation är äkta.

Man kommer överens om att kontakta kommunen och föreslå att all hemtjänstpersonal har en synlig legitimation utanpå kläderna.

Så bli inte förvånad om du blir bryskt behandlad nästa gång du ringer på en dörrklocka. Det är kanske bara en pensionär som förebygger brottslighet.

Det sista cirkeltillfället behandlas bedrägerier på nätet och falska fakturor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om