Sveriges äldsta och största gatumarknad börjar i dag. Marknadsgeneral Jan Carlsson hinner knappt ladda mobiltelefonen. Alla vill prata med honom.
Totalt 500 knallar delar på 1 200 platser. Skänninge väntas under två dagar ta emot cirka 120 000 marknadsbesökare.
Årets marknad är dessutom förenad med trafikkomplikationer på grund av väg- och järnvägsbyggandet.
"Inte konstigt"
- Det är väl det som är årets nyhet, säger Jan Carlsson och förklarar hur har hoppas att bilisterna väljer att ta sig till Skänninge marken i år (se faktaruta).
Förra året minskade marknaden med cirka 50 platser, en bidragande orsak till förlusten. Antalet platser kan i år inte utökas på grund av den pågående byggnationen.
- Det är inget konstigt med 50 000 kronor minus ett år, ett annat år går marken med 75 000 plus i stället, säger Lennart Bengtsson, förvaltningschef på kultur- och fritidskontoret i Mjölby.
Pengar till Skänninge
Skänninge marken är en kommunal verksamhet och får inte gå med vinst men ibland blir det ett positivt resultat. Väderkvarnsbacken och Skänningebiografen har då kunnat få ekonomiskt tillskott.
- Det viktiga är att pengarna från ett överskott kommer Skänninge till del, säger Lennart Bengtsson.
De gånger marknaden går back är när kommunen tvingats till en särskild insats, till exempel att grusa upp en yta på grund av mycket regn.
Budgeten för marknaden är drygt en miljon kronor och slås fast av kultur- och fritidsnämnden, som även bestämmer vad hyran för marknadsstånden ska vara. Bara elen kostar 200 000 kronor under de två marknadsdagarna.
Udda verksamhet
Ingen har ifrågasatt att Skänninge marken ska vara en kommunal verksamhet även om "funderingar finns" som Lennart Bengtsson uttrycker det.
- Mjölby är ju inte den enda kommunen som driver marknad. Så stort evenemang som Skänninge marken är inte lätt för en förening eller en privat entreprenör att ta över och så länge vi får tag i duktigt folk som vill jobba med marknaden fungerar det bra. Men visst är det en udda kommunal verksamhet, säger han.