SM i plöjning med riktiga hästkrafter

Lördagen var sista tävlingsdagen i VM i plöjning som utspelade sig på ägorna till Lindevads säteri, strax utanför Skänninge.

Weine Weidskog från Mjölby har lånat nordsvenskarna Brizzac och Rasmus, han ställde upp i SM i plöjning med.

Weine Weidskog från Mjölby har lånat nordsvenskarna Brizzac och Rasmus, han ställde upp i SM i plöjning med.

Foto: Mikael Svensson

SKÄNNINGE2011-05-15 09:00

En ständigt ringlande bilkö in till området indikerade att dagen lockat den storpublik på 10-15 000 deltagare som arrangörerna hoppats på.

På VM-fältet plöjer 57 deltagare från 29 olika länder den ena raka fåran efter den andra. Vid sidan av banan står flaggviftande fans, familjer med barn i vagn och förståsigpåare som sakligt kommenterade resultatet.

Ingen lek

Tävlingen är ingen lek om nu någon trodde det. Många av de långväga deltagarna har redan varit här en månad och "plöjt in sig" för att lära sig hur östgötaslättens mylla beter sig under plogen.

På fältet där de riktiga hästkrafterna visar upp sig är det både tystare och lite lugnare.

SM i plöjning för häst pågår sida vid sida med de nordiska mästerskapen i plöjning för häst. Blankryktade hästar som lydigt stannar på kommando, drar tålmodigt plogarna fram och tillbaka.

Mäter med linjal

Weine Weideborg gör som de andra plogförarna. Han stannar sitt ekipage vid varje vändning, tar fram linjalen, lägger sig på knä och mäter avståndet mellan de två tegar han plöjer på samtidigt.

Domare Conny Johansson från Gamleby går runt med sitt block och antecknar. Förutom att fårorna måste vara spikraka är det viktigast att "ryggen", den först plöjda fåran, är jämn och fin liksom slutfåran, berättar Conny Johansson. För slutpoängen väger han också in aspekter som hur föraren beter sig mot hästarna, hur de är selade och om de drar jämt.

Läs mycket mer om VM-plöjningen i måndagens Corren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om