Stopp för Robins blomlådor som farthinder

När Robins katt blev påkörd ansökte han om att få sätta upp blomlådor som trafikhinder och fick godkänt. Ett år senare ändrar kommunen sitt beslut.

Robin Svensson gick ihop med grannarna och byggde blomlådorna.

Robin Svensson gick ihop med grannarna och byggde blomlådorna.

Foto: Fredrik Sandberg

Skänninge2023-09-08 05:00

Robin Svensson flyttade in i huset på Sankta Ingrids väg i Skänninge med sambo och barn i maj förra året. Tomten ligger intill Nunnestigen, en sträcka där den lagliga hastigheten är 30 kilometer i timmen.

– Nunnestigen är en genomfartsled och hårt trafikerad. Någon månad efter att vi flyttat in blev vår katt påkörd här utanför. Efter det började jag fundera på vad som skulle hända om barnen springer ut på gatan och det kommer en bil 60 kilometer i timmen.

undefined
"Någon månad efter att vi flyttat in blev vår katt påkörd här utanför. Efter det började jag fundera på vad som skulle hända om barnen springer ut på gatan och det kommer en bil 60 km/tim", säger Robin Svensson.

Robin gick in på Mjölby kommuns hemsida och ansökte om att få sätta upp blomlådor för att få ned hastigheten. Ansökan som han skickade in 2022 blev godkänd.

– Det gick snabbt, efter drygt två veckor fick jag svar. Jag gick sedan ihop med ett par grannar och byggde blomlådorna. Det fungerade bra och vi upplevde att vi fick ned hastigheten.

undefined
På Nunnestigen i Skänninge är det 30 km/tim som gäller. Gatan är lite av en genomfartsled och Robin menar att hastigheten på förbipasserande fordon ofta är högre än så.

Robin visar mejlet från Mjölby kommun där hans ansökan att få sätta upp blommor även 2023 blivit godkänd.

– Det var i mars. I juni får jag ett mejl från kommunen att vi omgående måste plocka bort våra blomlådor.

I kommunens mejl kan man läsa att de sannolikt kommer bli polisanmälda om inte blomlådorna plockas bort. Det står också att Robin inte fått något godkännande att sätta upp lådorna i år.

– När jag ringde kommunen menade de att jag måste ta bort lådorna för att de fått klagomål. De har däremot erkänt att de missat att jag fått ett godkännande för i år.

undefined
Robin Svensson gick ihop med grannarna och byggde blomlådorna.

Robin berättar att han nyligen läste om ett barn som blivit påkörd på en 30-sträcka.

– Jag undrar om kommunen ansvarar om det händer en olycka här? Jag kommer inte ge mig. Det kanske krävs en namninsamling för att få till någon permanent lösning?

Joel Runn arbetar som trafikingenjör i Mjölby kommun. Han är insatt i Robins ärende.

– Vi märkte redan förra året att just blomlådor inte fungerade på Nunnestigen. Gatan har mer en karaktär av huvudled och vi upptäckte att det var fler stora fordon som passerade på gatan än vad vi trodde.

undefined
2022 fick Robin Svensson godkänt att sätta upp blomlådor som farthinder. Det fick han även i år, men det visade sig vara fel enligt Mjölby kommun.

Han menar att det var olyckligt att Robin fick sin ansökan godkänd för 2023.

– Det var inte tanken att få ett godkännande direkt. Vi har sett över vårt system så det kommer inte hända igen. Vad jag känner till har vi inte fått någon polisanmälan för att vi godkänt blomlådorna.

undefined
Trafikingenjör Joel Runn berättar att man kan gå in och läsa på kommunens hemsida vad som gäller för att sätta upp blomlådor. Innan blomlådorna blir godkända kommer kommunen ut för att inspektera platsen där trafikhindet ska stå.

Joel säger att planen är att göra mätningar på Nunnestigen i närtid för att få en bild av trafiksituationen.

– Vi har fler gator där vi behöver göra mätningar och vi betar av ett ärende i taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!