Tillbaka till medeltiden

Varje svensk stad med ett medeltida förflutet håller sig med en egen marknad. Så också Skänninge. I helgen gästades Järntorget återigen av gycklare och korsriddare, tiggare och kungar. Och hantverkare som sålde sina gedigna alster. Krimskrams är nämligen strängt förbjudet.

skänninge2002-09-16 06:00

Den gamla handelsplatsen på Järntorget i Skänninge blev centrum för köpmän från när och fjärran. Skänninge medeltidsmarken har blivit en tradition men är inte ett lika välbesökt arrangemang som tidigare. Trots att medeltiden är populärare än någonsin. Det kan i och för sig bero på det kylslagna vädret och regnskurarna som kom under lördagseftermiddagen.

Vikingaskeppet Krauna

De som trotsade vädret verkade ändå trivas av medeltidsstämningen. Och den som blev hungrig kunde besöka krogen Hunden i grytan eller handla något från de järngrytor eller hemmagjorda grillar som fanns lite här och var.

Runtomkring på Järntorget fanns medeltidsklädda människor. Och vid Skenaåns redd låg ett gammalt vikingaskepp för ankar. Det nästan tio meter långa skeppet Krauna byggdes som ett gesällarbete vid båtbyggarskolan i Storebro 1996-97. Efter en rekonstruktion av ett skeppsfynd från 1100-talet. Numera ägs Krauna av Södra Vi fornvänner och används för rundturer i sjön Krön. Hon har plats för tio roddare, rorsman och tre passagerare.

Medeltidsmusikal

På en scen framförde elever från årskurs 5-6 på Normlösa skola en egenhändigt uppsatt musikal, kallad tidsmaskinen. Den handlade om bondbyn, borgare, kloster och staden. Berättelser om hur det var förr.

På marken stod också Kalmarbon Anders Karlsson och yxade till en vedpinne som skulle bli till en slev.

-- Det blir mest spill av den, och får man inte fram en slev ur stycket som kan man i alla fall elda med den, konstaterar han.

Det tar ungefär två timmar för honom att tillverka en slev eller sked.

-- Hantverket tar lite tid, men jag tycker det är viktigt att kunna visa barn och ungdomar vad man kan åstadkomma. Och sleven kan man ha glädje av länge, menar Anders Karlsson.

Medeltidmarken i Skänninge arrangeras av Sensus studieförbund, Sunnanskog och Mjölby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om