Trots pandemi - här har aktiviteterna inte stått still

De tillhör gruppen i samhället som coronaviruset slår hårdast mot. "Man hoppas på att det ska gå över och bli som vanligt igen", säger Anna-Lisa Larsson, 96 år.

Ingegerd Hallman, Rune Lavén, Anna-Stina Jakobsson och trygghetsvärden Veronica Andersson, diskuterar den annorlunda våren och sommaren.

Ingegerd Hallman, Rune Lavén, Anna-Stina Jakobsson och trygghetsvärden Veronica Andersson, diskuterar den annorlunda våren och sommaren.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Skänninge2020-09-28 20:00

Det är en solig höstdag. I en trädgård utanför trygghetsboendet Ängen i Skänninge, har en grupp på fem personer samlats. De har precis druckit varsin kopp kaffe. Det senaste halvåret har varit annorlunda för dem. Aktiviteter har ställts in. Anhöriga har inte fått hälsa på i deras lägenheter. I de gemensamma lokalerna, där de har kök och allrum, har de inte fått vistas. 

– Sist vi var där uppe var någon dag i mars, säger trygghetsvärden Veronica Andersson.

Som trygghetsvärd erbjuder hon aktiviteter till de boende. När pandemin slog till hon fick tänka om.

– I början hade vi inte några aktiviteter överhuvudtaget. I stället för att komma till mig, fick jag gå och möta dem hemma, säger Veronica Andersson.

undefined
Trygghetsvärden Veronica Andersson tillsammans med boendena Anna-Lisa Larsson, Rune Lavén, Anna-Stina Jakobsson, Ingegerd Hallman och Anna-Lisa Fransson.

Många timmar har spenderats ute i deras trädgård.

– Jag tog kontakt med Svenska kyrkan och frågade om de hade några bord som vi fick låna. Det fick vi. Det var två stora bord, då hade vi fem bord där alla kunde sitta tillsammans.

På trygghetsboendet Ängen bor personer som är i behov av en del insatser från hemtjänsten. Det finns totalt 22 lägenheter, i nuläget har de 20 boenden.

Trots rådande pandemi har det inte stått still på aktivitetsfronten. De har gått tipspromenader, haft bingo av olika slag, löst korsord och andra klurigheter. Här finns det ingen som har haft det tråkigt.

– Alla säger "oj vad mycket ni anordnar". De tycker att vi är ute mycket och har det trevligt tillsammans, säger Anna-Lisa Fransson, 88.

Rune Lavén, 81, håller med.

– Det har varit en bra sommar med fint väder. Vi har suttit mycket utomhus och umgåtts under veckorna.

undefined
Anna-Lisa Larsson, 96 år, längtar tills allt ska bli som vanligt igen. "Man hoppas på att det ska gå över snart", säger hon.

Rune Lavén anordnade allsång en dag.

– Jag och Veronica gjorde ett allsångshäfte. Det var gamla låtar som alla känner till. Det var väldigt uppskattat, säger han.

De berättar att de har varandra och inte känner sig ensamma. Om de känner sig oroliga kan de gå till trygghetsvärden och annan personal. En del har barn och barnbarn som de umgåtts med. 

Anhöriga har fått hälsa på dem utomhus.

– Det är lite tråkigt att ingen får komma in och hälsa på. Jag har familj i Kållered och Stockholm. De har varit här ett par gånger, men då har vi fått vara utomhus. Man hoppas på att det ska gå över snart och att man får leva som vanligt igen, säger Anna-Lisa Larsson.

Veronica Andersson tycker att det finns en bra sammanhållning bland de boende.

– Det är en bra anda i det här huset. De är måna om varandra. Om någon inte är med på någon aktivitet, undrar de hur den personen mår, säger hon.

undefined
Anna-Stina Jakobsson, 88 år, har inte känt sig ensam. Hon har sina barn i närheten som har hälsat på henne utomhus.

Den 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Alla tycker att det är bra, men de berättar också att det är viktigt att man fortsätter hålla sig till restriktionerna. De tycker också att det är bra om alla inte samlas på samma plats och att man sprider ut besökare.

Efter beslutet har ansvariga diskuterat vad det innebär för trygghetsboendet.

– Vi kommer att få en handlingsplan för hur vi ska arbeta från hus till hus. Jag tror att det blir bra. Vi har väntat och längtat efter det här, säger Veronica Andersson.

Tanken är att aktiviteterna kommer att förflyttas inomhus igen.

– Vi får avvakta med att laga mat med varandra. Men det blir fika, klurigheter, tipspromenad och fotbad.

Rune Lavén är lite skeptisk inför den sistnämnda aktiviteten.

– Fotbad? Jag trodde att det räckte med att duscha fötterna varje morgon, säger han och skrattar.

Trygghetsboende

Är en boendeform för de som fyllt 65 år. 

På alla trygghetsboenden arbetar trygghetsvärdar. Deras uppgift är att möjliggöra ett boende med gemenskap.

Boendet består av lägenheter samt gemensamma utrymmen för social samvaro och aktiviteter. 

Boendeformen är en samverkan mellan Bostadsbolaget och Mjölby kommun. 

På trygghetsboendet jobbar man salutogent, vilket innebär att man jobbar med det friska.

Källa: Mjölby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!