Utgrävningar i idylliska Skänninge

Det är lätt att tro att tiden står stilla i idyllen. Skenaån flyter lättjefullt genom staden med sina grönskande trädgårdar. 1700- och 1800-talshusen kantar gatorna och torget. Men egentligen är Skänninge sig inte likt. Historien har förändrats i grunden.

Skedevidräkten har Leif Boresons mamma en gång burit. Nu finns den på rådhuset.

Skedevidräkten har Leif Boresons mamma en gång burit. Nu finns den på rådhuset.

Foto: Susanne Hasselqvist

SKÄNNINGE2018-07-08 09:00

Alla nya utgrävningar de senaste åren har lett till att stadens historia måste skrivas om. Om och om igen, faktiskt.

För mindre än ett år sedan visade det sig till exempel att den gamla Vårfrukyrkan, antagligen byggd i början av 1300-talet, inte alls var den första kyrkan på platsen. Inte ens den andra. Arkeologerna hittade den tredje kyrkan under de båda andra.

Broschyrer och böcker stämmer inte längre och guiderna måste lära om. Och nya gamla fynd blir inte intressanta sevärdheter av sig själva. Kunskaperna måste utvecklas och presenteras med idéer, modeller, dramatiseringar och berättelser – och därtill kombineras med aktiviteter för barnen, musikquiz, utställningar, god mat och mysiga kaféer.

Rådhuset vid torget är en bra utgångspunkt för besökaren. Huset är en sevärdhet i sig själv, med den gamla rådhussalen där stadens viktiga beslut en gång fattades; med stadsmuseet, arkiv, gamla möbler, historiska föremål, böcker och broschyrer och utställningar. I sommar visas till exempel en fotoutställning om Skänninge med omnejd av Leif Boreson.

– Vi är priviligierade på flera sätt, säger Gunilla Lidebjer i föreningen. Vi har tillgång till hela rådhusets fantastiska lokaler. Vi har många intresserade och företagsamma medlemmar i föreningen som bidrar på olika sätt. Och vi har anställd personal.

Det är möjligt genom att S:ta Ingrids gille förvaltar husen i Gamla stan och får betalt av kommunen för att sköta byggnaderna och trädgårdarna. Det ger resurser till utveckling. Ett exempel är de planerade QR-vandringarna, där den intresserade besökaren själv scannar in en kod i mobilen.

– Förhoppningen är att några av dem ska hinna bli klara till sommaren, säger Tabita Gårdstrand, en av de anställda. Med hjälp av dem kan besökarna välja precis den vandring de önskar precis när det passar dem. Kanske också på tyska! Vi vet att busslaster med tyska turister är på ingång efter Inga Lindström-filmerna.

Dessutom finns det rekordmånga turer med vanlig guide, 59 stycken totalt, med olika teman: om livet i hospital och kloster, om danskarnas härjningar i trakten och det dramatiska elefantupploppet och om Skänninges tonsättare Adolf Fredrik Lindblad som dessutom tillägnas en egen dag 16 juni.

Skänninge

En av landets äldsta städer, nämns i ett påvebrev 1178.

Skänninge marken, Sveriges äldsta och största marknad, lockar bortåt 130 000 besökare i augusti varje år.

Skänninges landmärke Vårfrukyrkan byggdes omkring år 1300.

Spår av en kyrka från 1000-talet har hittats på samma plats.

På torget står Ture Lång, en staty från 1990 men med ursprung i medeltiden.

Hospitalet i Skänninge sägs ha varit Sveriges första sjukhus.

Staden hade flera kyrkor och kloster.

Skänninges centrala trähusbebyggelse är från 1700- och 1800-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om