Välbesökt nyöppning av café Markan

Caféer i lyxiga gallerior och på stormarknader är inget ovanligt. Men i Skänninge kan du slå dig ner för en kopp kaffe mitt i Överskottsbolagets lagerförsäljning.

Bakar. Som gammal skeppskock har Janne bakat en hel del. I caféet blir det mycket hembakat.

Bakar. Som gammal skeppskock har Janne bakat en hel del. I caféet blir det mycket hembakat.

Foto: Bänkt Olsson

Skänninge2017-05-02 07:44

Kön ringlade sig lång när café Markan inne på ÖoB hade nyöppning på fredagen. Nya caféägaren Janne Ervander fick mycket uppskattning av både nya och gamla kunder som saknat möjligheten att fika under besöket på Överskottsbolaget.

– Det vart en chock! Det är väl först ny man begriper vidden av det jobb Tina, hon som hade caféet innan mig, gjorde. Det här en social punkt och inte bara ett varuhus. Det är helt otroligt.

Jannes plan är att utveckla caféet försiktigt. Redan nu går det att koppla upp sig mot Internet och han vill också sätta upp en tv. Men bara för att få in text-tv. Något "flådigt" café blir det aldrig av Markan. Lokalen huserade en gång i tiden alla typer av militärt överskottsmateriel från runda tält och kronans långkalsonger till mossgröna båtar.

– Gästerna vill ha det som det var. Med lustiga koppar och udda möbler. Det är väl en del av charmen med det här fiket.

Med en bakgrund som gammal sjökock planerar Janne att börja servera lite mat vad det lider. Men café har han aldrig drivit.

– Jag har väl sörplat en del kaffe själv, säger Janne och skrattar.

Köket är välutrustat och rymligt nog för fyra personer att jobba i. Inför premiären har ugnen gått varm och mycket är hembakat. Eller – cafébakat i alla fall.

– Bakat har jag gjort en hel del. På sjön går det ju inte lubba till affären och köpa bröd, det är rätt kört. Så där bakar man mycket själv. Och när ugnen ändå är igång är det ju lika bra att smacka in ett par plåtar med kakor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om