Mitt emot Bjälbotullskolan ligger det som kallades Vattenverkstan. Den och parktomten intill byggdes upp under några år med hjälp av kommunala pengar och EU-stöd. Men akvariemuseet lades ner och parken har fått förfalla. För ett par år sedan eldhärjades två vindskydd.
En som uppmärksammat den förfallna lilla parken intill Skenaån är sedan i somras nyinflyttade Linda Joelsson. Hon och sönerna Joel, Ivar och Axel upptäckte direkt den vackert belägna parken med sina dammar, broar och grillplatser, men såg också hur slitet och uppmurket det var.
– Jag tycker att kommunen borde sköta om det bättre. Man ser ju att det varit fint en gång, säger hon.
Linda Joelsson har skrivit ett medborgarförslag till kommunen och uppmanat till att rusta upp området. ”Varför inte använda långtidsarbetslösa eller andra personer som skulle uppskatta enklare arbetsuppgifter ute i naturen”, skriver hon i sitt förslag.
På Bjälbotullskolan jobbar biologiläraren Ida Mejsholm. Hon berättar att Vattenverkstan och parken för några år sedan var flitigt utnyttjad i undervisningen – inte bara av Skänningeelever.
– Parken var en stor tillgång. Eleverna födde upp fjärilar som vi släppte ut där, vi håvade vatteninsekter i dammen, gjorde naturundersökningar och adopterade träd, berättar hon.
För ett par år sedan rasade en bro och lärarna insåg att det inte är säkert. Gräset är högt och det ligger glasskärvor och annat skräp man kan skada sig på, vindskydd brann ner.
– Vi går ibland till Väderkvarnsbacken med klasser, men det är inte samma miljö och dessutom långt att gå, säger Ida Mejsholm.
Även Beatrice Birkhammar som jobbar på skolans fritis saknar utflykterna till vattenverkstomten tvärs över gatan.
– Barnen älskade att håva grodyngel. Många fritisbarn vill gå dit och grilla, men vi var där i våras och kollade. Det bedömdes som inte säkert, säger hon.
”Våtmarken” vid Vattenverkstan nämns på ett par ställen i översiktsplanen för Skänninge. Området ”ska bevaras och utvecklas” står det och ”utformning av området utreds vidare i detaljplan”. 2008 gjordes på uppdrag av stadsträdgårdsmästaren en idéstudie om Skenaåns framtida utveckling som parkområde. ”Våtmarken” nämns inte där men väl Vattenverkstan, som strax därefter lades ner.
Kommunens fastighetschef Erik Styrenius har ännu inte sett medborgarförslaget, men tycker spontant att idén att rusta upp som ett arbetsmarknadsprojekt låter bra.
Enligt nuvarande stadsträdgårdsmästaren Åsa Blomqvist har det sökts pengar på parkförvaltningens investeringsbudget för 2017 för åtgärder längs Skenaån. Bland annat finns det planer på att anlägga en grusad gång- och cykelväg på södra sidan av ån och en ny gångbro på fundament som redan finns vid det gamla koloniområde som ligger i anslutning till parken. När det gäller koloniområdet menar Åsa Blomqvist att man diskuterat att lägga ner det eftersom bara två lotter är uthyrda. I stället ska man satsa på kolonilotterna i norra delen av Skänninge.