- Vi ska rusta upp lokalerna och fortsätta med undervisningen, säger Katarina Johansson från Calluna.
När mellanstadieeleverna från Skänninge fritidsgård kliver in i vattenverkstan påpekar flera av dem att det luktar rutten fisk. Det är fiskmaten, en mosad blandning mellan gröna ärtor och strömming som luktar. I handen har barnen sina näckrosor gjorda av papper. Senare ska de gå ut i den stora parken och lägga dem i vatten så att de öppnar sig. Det är ett av experimenten som barnen har framför sig i dag.
Calluna driver sedan tidigare Linköpings naturskola på uppdrag av Linköpings kommun. Carina Brage är projektledare och kommer att sköta vattenverkstan tillsammans med två naturpedagoger, Knut Eriksson och Katarina Johansson.
- Det är jätteroligt och utmanande att vi tar över vattenverkstan. Men det är en stor gräsmatta som måste skötas och alla fiskar måste matas. Men det kommer vi att lösa, säger Katarina Johansson.
På uppdrag av Mjölby kommun har Calluna tagit fram pedagogiskt material.
- Det är ingen friluftsdag vi håller i. Förut var det mer ett museum, nu ska det fungera som ett lärosäte som inte bara är öppet på sommaren utan året om, säger Katarina.
Det blir mycket utomhuspedagogik, men man ska även kunna ha lektioner inomhus och göra olika experiment i en riktig labbsal.
Mjölby kommun ska erbjuda skolorna i länet 50 gratis bussresor under kommande läsår.
- Vi kommer i första hand att försöka lägga in dem på måndagar, onsdagar och fredagar. Det är då fiskarna ska matas, säger Katarina.
Förutom alla fiskar finns det salamandrar i de stora vattentankarna.
- Salamandrarna kommer barnen att få ta upp ur akvariet så att de får känna på dem. Men de är lite jobbiga vid matning, de äter levande mask som jag måste dela upp i centimeterstora bitar, säger Katarina och rynkar på näsan.
Den 15 augusti är det invigning av den "nya" vattenverkstan. Katarina hoppas att det kommer många lärare så att de får se alla möjligheter som finns på vattenverkstan.
Katarina Johansson från Calluna.