Vattenverkstan fick napp hos EU

Foto:

skänninge2005-01-11 00:00

I februari beslöt sex parter -- Estland, Lettland, Finland, Litauen, Tyskland och Sverige att lämna in en ansökan om EU-medel för ett gemensamt projekt som på EU-byråkratiska kallas Interreg IIIB, Bird. Från Sverige deltar tretton olika delpartner och länsstyrelsen i Västra Götaland är samordnare.

Mjölby kommun fick under 2003 en förfrågan från länsstyrelsen i Östergötland om att delta i projektet som behandlar om våtmarker, naturreservat och kulturlandskap. Länsstyrelsen föreslog Vattenverkstan som en unik och passande verksamhet. Sedan förra årsskiftet övertog kommunens arbetsmarknadsenhet Vattenverkstan. För att få tillgång till pengar från EU krävs också en medfinansiering från kommunen.

Tre steg

Utvecklingen av Vattenverkstan är tänkt att ske i tre etapper med en sammanlagd kostnad på drygt en halv miljon kronor.

n Bygge av lektionssal på övervåningen och installation av hiss. Kostnad 200 000 kronor varav EU-pengar 60 000 kronor.

n Produktion av utbildnings-paket för skolgrupper. Utveckling av utställning med akvarier. Kostnad 160 000 kronor varav EU-pengar 60 000 kronor.

n Information till skolor. Utbildning av lärare. Utveckling av utemiljön med våtmark, kalkkärr och örtagård. Kostnad 160 000 kronor varav EU bidrar med 60 000 kronor.

Investeringarna täcks av arbetsmarknadsenhetens ordinarie budget. Även de ökade årliga kapital- och driftkostnaderna täcks av vattenverk

Landshövding Björn Eriksson invigde Vattenverkstan en majdag 2002. Den ligger passande nog i Skänninges gamla vattenverk och innehåller cirka tio stora sötvattensakvarier med bland annat braxen, mört, abborre, gädda och löja. De två största på 15 kubikmeter vardera. Utomhus finns våtmarks-park, kalkkärr och örtagård.

Gädda på nio kilo

Det senaste tillskottet är en gammelgädda på nio kilo, fångad i Roxen i månadsskiftet oktober-november, berättar föreståndaren Michael Mosslund. Den liksom många andra fiskar är skänkta av yrkesfiskare i Roxen och Sommen.

Michael Mosslund är förstås glad över möjligheterna att utveckla projektet lokalmässigt och innehållsmässigt. Framför allt för möjligheterna att marknadsföra projektet mer vilket inte varit möjligt med nuvarande budget.

-- Det är främst låg- och mellanstadiebarn som besöker oss. Förvånansvärt många småttingar känner igen fiskarna eftersom de finns i våra östgötska sjöar och vattendrag. Den stora gammelgäddan väcker skräckblandad förtjusning.

Forskare på gång

Inte bara skolbarn besöker Vattenverkstan. I vår har ett grupp blivande limnologer (sötvattnets naturlära) från Linköpings universitet bokat in ett besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om