– Vi har redan ett tiotal anmälda. Det vore jätteroligt om vi blev 30 personer, säger Kristofer Skyttner, ordförande i Linköpings Makerspace.

Maker jam pågår 11–13 maj. På fredagskvällen träffas man för föredrag och idékläckning.

– Det blir en brainstorming där vi bestämmer oss för olika projekt. Sedan gör vi en inköpsplan och på lördagsmorgonen handlar vi in materialet och sedan kör vi i gång.

Artikelbild

| Lätt som en plätt! Kristoffer Skyttner på Makerspace i Linköping bjuder in till ett Maker Jam, där man först brainstormar och sedan skapar tillsammans.

Det var i kommunala fastighetsbolaget Sankt kors lokaler på Westmansgatan som Linköpings Makerspace påbörjades för tre år sedan. Nu har man 200 medlemmar och fullt av pågående projekt. Maker-kulturen bygger på att man själv tar tag i projekten men att man kan ta hjälp av andra i en gemenskap. Lokaler, kurser och utrustning finns tillgängliga men allt hänger på att medlemmarna engagerar sig.

– Man får hugga i tillsammans. Vi har skaffat sponsorer, fått second hand-prylar, och byggt både inredning och utrustning. Medlemmarna tillför sin kompetens och kan ofta vara med och laga maskiner eller bygga nya. Till exempel finns åtta 3D-skrivare där över hälften har byggts ihop av medlemmarna själva. Öppen källkod är en förutsättning. Vi delar med oss av våra ritningar till exempel, berättar Kristofer Skyttner, ordförande i föreningen.

I lokalerna finns stora maskiner som laserskärare, CNC-fräs och dessutom all utrustning man kan behöva i en snickeriverkstad. Och det finns även vävstolar och symaskiner.

– Alla verktyg som finns här inne kan medlemmarna få använda, men man måste förstås få utbildning och visa respekt för andras projekt. Vi har några få regler i våra stadgar. Man får inte göra något som är farligt för någon annan, och det står uttryckligen att man inte får bygga vapen.

Artikelbild

| Kristoffer Skyttner, ordförande i Linköpings makerspace berättar att det kliar i fingrarna på att jobba med olika projekt. Därför engagerar han sig i maker-rörelsen.

Och så specialregeln:

– Man får inte göra något som gör att vi måste skapa nya regler! säger Kristofer Skyttner och skrattar.

Artikelbild

| 3D-skrivarna står på rad. Det har blivit flera hemmabyggen med tiden.

Sankt kors har sponsrat föreningen, tillsammans med en rad olika företag. Många av medlemmarna är ingenjörer, men absolut inte alla.

– Det är hela grejen, att man ska förskjuta skapandemakten. Det är möjligt att bygga en egen 3D-skrivare och sedan börja skriva ut prylar. Du behöver inte ens kunna använda ett CAD-program eftersom många ritningar faktiskt finns på nätet.

Artikelbild

| Produkter i plast från 3D-skrivarna på Linköpings makerspace.

Skyttner tror att det blir som en perfekt plats för nya konstellationer i näringslivet. Det finns redan exempel på grupper i Makerspace som också driver startup-bolag.

– Samlar man ingenjörer, konstnärer och lärare på ett ställe så är det inte osannolikt att det dyker upp helt nya företagsidéer, konstaterar Kristofer Skyttner.