– Vi har 18 tackor och 11 har fått lamm, sammanlagt 22 stycken, säger Karin när vi går tvärs över gårdsplanen.
Lamningen är över för i år och bland de, för dagen, helt nyklippta tackorna springer lammen runt. Någon tuggar snabbt i sig ett strå, andra snuttar mjölk från mamma och några leker kull med varandra.
Det dröjer inte länge innan de kommer fram och tittar nyfiket.
– Vi har blandrasfår och det har vi mycket av för att i en så här liten flock är det ett bra sätt att ha friska djur, det är det vi prioriterar, säger Karin.
Gården har tillhört Karins släkt sedan 1600-talet. Karin och maken Fredrik flyttade dit 2012, utan direkta lantbruksambitioner. Men sakta växte det fram och istället för att arrendera ut markerna började de odla spannmål själva.
– Sen hade mamma sex tackor. Vi ökade upp med några till och sedan 2023 är fåren officiellt mina.
Varför får och lamm?
– Dels för att vi har allergiska i familjen och inte kan ha varken hund eller katt. Då är får är ett väldigt bra husdjur. Sen känns en gård utan djur inget bra, och de är väldigt bra betesdjur också.
Samtidigt är fåren en del i gårdens stora nysatsning – gårdsbutiken.
– Vi har hållit på med sylt i tolv år, åkt på marknader och så. Men vi har känt att vi vill utveckla fårproduktionen och efter mycket funderande så bestämde vi oss för att starta en butik.
Karin säger att en av många tankar med butiken är att få fler att våga prova fårkött.
– Det har funnits ett tryck i hela världen att kött ska vara milt. Men varför ska man äta kött som inget smakar. Kött från ett vuxet djur är något helt annat. Och nej, det smakar inte kofta eller ull, säger hon med ett leende då hon mycket väl vet hur kommentarerna brukar låta.
Men att driva en gårdsbutik med bara egna varor är inte vad de vill.
– Vi bor ju mitt i mat-Mecka här i västra delen av länet. Det är kul att samla det på ett ställe, säger Karin och fortsätter:
– Vi vill ha så många lokala leverantörer som det går. Och så blir det lite värt besväret att åka ända ut hit för att handla.
Det har bara gått en vecka sedan de öppnade och än så länge finns det mer plats i butiken. Karin är entreprenör och ser möjligheter i det mesta. Fler egna produkter i ull står på hennes to-do-list, men också att hitta mer från andra håll. Och samtidigt som reportern lämnar kör en blivande leverantör in på gården.