Sya skidklubb kan erbjuda ett konstsnöspår som är 1 410 meter långt. Det förlängdes, nypistades och spårades i torsdags kväll med gott resultat

Spåret är mer än väl tillräckligt för att genomföra lördagen Barnens Vasalopp som vänder sig till barn i alla åldrar (skidor finns att låna).

Skidklubbarna behöver flera minusgrader för att kunna tillverka snö som ger något. Problemet är att kylan kommer och går.

­– Vi har kunnat producera snö i totalt knappt 48 timmar och med tanke på att det varit så kort tid tycker jag att det ser mycket bra ut, säger Magnus Hansson, Sya SK.

I Boxholm erbjuds åkarna från och med lördag ett konstsnöspår som är 1 170 meter långt.

– Så fort det blir kallt igen kör vi på lite mer, säger Daniel Johansson, Boxholm-Ekeby skidklubb, och nämner att klubbens fyra snökanoner senast gick natten till onsdagen.

Maud Conradsson säger att man i Ödeshögs skidklubb står på tår när temperaturen börjar går ner.

– Vi lägger ganska tjockt och ännu så länge räcker inte snön till mer än 400 meter fram och tillbaka.

Går det att åka till helgen om ni samtidigt återupptar sprutningen?

– Ja, jag tror inte att det blir tillräckligt kallt på dagtid utan vi får nog spruta nattetid och då kan man åka på dagarna.

Kan ni ta betalt med så lite snö?

– Vi är glada för dem som betalar, men vi kräver inte det.

Den som åker skidor på tvären i Ödeshögstrakten kan glädjas åt att Ombergsliden öppnar för säsongen på lördag. Backen är dock inte preparerad i fullbredd och lilla liften är stängd tills vidare.

Även Asbybacken öppnar på lördag.