– Det har hänt mycket och väldigt snabbt, säger vd:n Helene Oscarsson.

Det firar man med vad man kallar för Världens viktigaste dag, en rad föreläsningar under torsdagen.

– Det handlar inte direkt om klustret utan om tre viktiga frågor: Om antibiotikaresistens, om kompetensförsörjning inom gröna näringen och om hur maten kommer från producent till konsument på bästa sätt.

Nära 200 besöker klustret på torsdagen och på kvällen firar man femårsjubileet med en fest för dem som arbetar i Vreta Kluster.

Företagsparken startade för fem år sedan med ett hus på Klustervägen 13, ett hus med 55 kontorsplatser och två hyresgäster.

Ett av Vreta klusters uppdrag är att sammanföra branscher som inte annars träffas.

– Vi började med frukostmöten och nätverksträffar så att folk kom hit och började samarbeta. Den sortens möten är viktiga och en av anledningarna till att företag flyttar hit eller lägger konferenser här.

Hur ser Vreta kluster ut om fem år?

– Nästa etapp av hus planeras redan. Men då har vi testanläggningar som vi kan visa upp, inom odling, olika energilösningar, vattenbruk. Men vi har också ännu mer satsningar inom digitalisering, teknik och affärsutvecklnig som är vår profil. Något vikan utvekla tillsammans med science-parkerna i Norrköping och Mjärdevi.

Går det så här fort i den gröna näringen?

– Ja, jordbruket har alltid utvecklats snabbt av överlevnadsskäl. Så har det sett ut genom hela 1900-talet. En trend just nu är ett ökat intresse hos konsumenterna. Man söker kontakt med producenterna och vill veta varifrån maten kommer. Vi kommer att få se många nya lösningar, säger Helene Oscarsson.