– Vi bygger ett jättestort pepparkakshus och vi har redan fyllt en bil med godis. Man kan räkna med godisregn från vårt flak, säger Johan Forsman som bygger för Y-fadderiet.

Det hamras, spikas och målas inför den stora Kårtegen som ska gå genom Linköping på lördag. Då kommer det studentorkestrar från hela Sverige för att spela tillsammans med andra spexande studenter, som ska gå genom Linköping.

Årets tema i Kårtegen är ett tillbakablickande på barndomen. Här finns kopplingar till allt från popcorn, Happy meal, Astrid Lindgren och andra sagor.

Artikelbild

| Y-fadderiet satsar på godis till åskådarna på Kårtegen genom Linköping. Maria Axelsson, Jesper Ahlander, Gustav Yngemo och Johan Forsman ser fram emot en god helg.

M-sektionens lag i den årliga dragkampen "Dra´t i spat" satsar på Rapunzel, prinsessan med det långa håret.

– Vi bygger en borg, och så använder vi vårt dragrep som prinsessans långa hår. Det här kommer att bli jättebra, säger Sofia Englund självsäkert.

Några som är erkänt duktiga på att bygga dekorer och att uppträda är Holgerspexet, medicinstudenternas spex.

De satsar på ett mörkt goth-tema med Frankensteins monster.

Artikelbild

| Sara Englund, Emma Nicklasson och Erica Dellien fixar på M-sektinens draglags borg som ska upp på flaket i Kårtegen..

– Han vill ju liksom vara ung, men det går inte så bra, förklarar Camilla Blomberg.

Själva grundkonstruktionen av trä är det enda som är klart när vi kommer dit.

Artikelbild

| "Bygglåten" som spelas om hela tiden under är vald med mycket omsorg. En dansbandsdänga från 70-talet.

– Mmmh, vi har mycket att göra. Frankensteins armar ska kunna röra sig upp och ner. Den här grejen blir väldigt stor på flaket. På marken kommer vi att ha dans och musik också, säger Camilla Blomberg.

Varför gör ni det här?

Artikelbild

| Sof-generalen David Stigsmark har bråda dagar. Nu är det bara timmar kvar tills Sof 2019 startar.

– Det är kul. Det är också ett härligt sätt att ge något tillbaka till Linköping. Vi studenter har så mycket att tacka för. Det är väldigt roligt att bjuda Linköpingsborna på något positivt, och på något som visar hur bra vi studenter trivs här, säger hon.

– Jag hoppas att folk kommer på konserterna nere på stan och på fredag, lördag och i Trädgårdsföreningen på söndag.

Artikelbild

| Camilla Blomberg på Holgerspexet ser Kårtegen som ett sätt att ge något tillbaka till Linköping.

Studentorkesterfestivalen (Sof) har funnits sedan 1973 och arrangeras vartannat år i Linköping. Vägen genom centrum och till Gamla Linköping brukar vara kantad av åskådare, som kommer för att lyssna på musiken och titta på studenternas spex och påhitt. Men det finns regler också. Instruktionerna om säkerhet och alkoholförbud på lastbilsflaken i Kårtegen är tydliga. Och Sof-generalen David Stigsmark vet allt om bygglåten "Robot-Romeo" från 1977, med dansbandet Jigs:

– Den har valts av mig tillsammans med de kårtegeansvariga. Det tar flera timmar. Årets låt är lite snabbare. Vi ville att det skulle vara "vår" bygglåt, och inte en i mängden. Typiskt för låten är att oftast har ingen ens hört talas om den, säger han.