Slottsbyggnaden till Husby sÀteri uppfördes 1795 och egendomen ligger vid SlÀtbakens södra sida, inte lÄngt frÄn Mogata i Söderköpings kommun. SÀteriet Àgdes av Fredrik och Irene Wastesson fram till den 17 november, men nu tar Patrik och Emelie Rappe över och ska driva det vidare. Paret Rappe har fram till flytten bott pÄ gÄrden MörtnÀs i KolmÄrden dÀr de har drivit lantbruk med hÀstavel.
â Vi kĂ€nde att de var dags att göra nĂ„got annat, en ny utmaning. Antingen stannar man kvar dĂ€r man Ă€r tills man dör eller sĂ„ tar man chansen att göra nĂ„got annat och vi valde det senare. Men det var inget lĂ€tt beslut att sĂ€lja det vi har, sĂ€ger Patrik Rappe.
De berÀttar att de har pratat om att flytta under nÄgra Är. De har tittat pÄ ett par stÀllen men var inte intresserade av sÀteriet nÀr det först kom ut till försÀljning.
â Sen besökte vi det för ett och ett halv Ă„r sedan och blev förĂ€lskade i miljön och stĂ€llet. Det Ă€r vĂ€l sĂ„ enkelt att vi föll för platsen.
De kommer fortsÀtta att driva sÀteriet ungefÀr som de tidigare Àgarna med bröllop, event och konferenser. Verksamheten med hÀstavel tar de med sig frÄn MörtnÀs och de kommer Àven att ha köttdjur pÄ markerna och bedriva vallodling.
â Vi börjar med julbord. Jag tror inte att vi har hunnit tĂ€nka sĂ„ mycket Ă€n. Det Ă€r rĂ€tt in i hetluften med en gĂ„ng. Det Ă€r mycket att sĂ€tta sig in i med kassasystem, personal och schemalĂ€ggning. Det Ă€r stort och vi gör det med skrĂ€ckblandad förtjusning, sĂ€ger Emelie Rappe.
Hon kommer att vara ansvarig för restaurangen, hotellverksamheten och stÀd, medan Patrik Rappe kommer att ha han om inköp och mycket av det administrativa. BÄda vet hur man kör traktor nÀr det behövs inom jordbruket och Patrik Rappe kommer att fortsatta jobba med projektledning inom byggbranschen, nÄgot som han gör idag.
PÄ frÄgan hur de ska hinna med allt svarar Patrik att dygnet har 24 timmar, att det har gÄtt förut och att de kommer att ha mer personal hÀr Àn vad de hade förut.
Det hĂ€r Ă€r en stor investering. Ăr ni oroliga för hur det ska funka ekonomiskt?
â Med den konjunktur som Ă€r nu sĂ„ Ă€r det klart att det Ă€r tufft. SĂ„ ja, vi har funderat kring ekonomin, men vi hoppas att folk ska ha rĂ„d att gĂ„ ut och Ă€ta eller unna sig en slottsweekend, sĂ€ger Emelie Rappe.
De har beslutat att skynda lÄngsamt med förÀndringar och ta beslut efter nyÄr om hur de ska sÀtta sin prÀgel pÄ verksamheten.
â Vi mĂ„ste lĂ€ra kĂ€nna huset, personalen och titta pĂ„ vad det Ă€r som har fungerat och vad som kan göras bĂ€ttre. Det vi vet Ă€r att vi vill odla och producera mycket sjĂ€lva. BĂ„de i form av grönsaker och kött. VĂ„r ambition Ă€r att hitta en person som kan fungera i flera roller, bland annat som trĂ€dgĂ„rdsmĂ€stare, sĂ€ger Patrik Rappe.
Paret beskriver att det tidigare har funnits bÄde stora grönsaksodlingar och ett orangeri som de vill Äterskapa. Eftersom slottsbyggnaden ligger med utsikt över SlÀtbaken dÀr mÄnga bÄtar passerar till och frÄn Göta kanal, finns tankar pÄ att bygga en brygga och göra det möjligt för gÀster att ta sig till slottet med bÄt.
â Sen vill vi Ă„terskapa slottsparken utanför som anlades pĂ„ 1800-talet. Vi kommer att ta ner trĂ€d och glesa ur sĂ„ att det blir ljusare. Tanken Ă€r att det ska vara tillgĂ€ngligt och att man ska njuta av de hĂ€r omgivningarna. Det Ă€r vĂ„rt hem och som gĂ€st ska man kĂ€nna sig vĂ€lkommen.