Arbetet vid Tegelbruket och öster ut är en del av det stora upprustningsprojektet Göta kanal 2.0, det största sedan invigningen av Göta kanal. Just den här sträckan kallas "kanalens akilleshäl" på grund av de dåliga markförhållandena, och kanalbanken har sjunkit kontinuerligt på senare år. Under vintern har den gamla kanalbanken grävs bort och ersatts av ett lättfyllnadsmaterial. 1 300 meter av totalt 3 400 är nu åtgärdat.

– Arbetet har gått bra, helt enligt plan, säger Lars Preuschhof, platschef på SM Entreprenad som utfört arbetet.

Vattnet fylldes på i kanalen i torsdags förra veckan och nu syns knappt ett spår av det stora arbete som pågått.

Artikelbild

| Så här såg det ut i vintras när arbetet pågick som bäst. Allt grävdes bort och ersattes av ett lättfyllnadsmaterial.

– Det är jättefint. Man ser inte mycket av det som gjorts, men det är ofattbart hur mycket det är, säger Lars Hägg.

Längs med kanalbanken ska det också sprutsås gräs så att det blir grönt och fint innan sommaren. Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag, är nöjd.

– Jag är jätteglad. Jag har inte varit orolig, men lite spännande var det ju att se om vattnet blev kvar i kanalen. Och det blev det ju, entreprenören har gjort ett bra arbete. Sen kommer vi fortsätta arbetet på resten av sträckan efter den här säsongen, säger han.

Nu ser han fram emot invigningen den 2 maj och den 187:e kanalsäsongen. I år sker invigningen i Sjötorp men nästa år blir det troligen invigning vid Tegelbruket, när hela sträckan är klar.

Artikelbild

| Lars Hägg, arbetschef, och Lars Preuschhof, platschef tycker det är en vacker arbetsplats. "Det är ett väldigt fins inlopp till Söderköping", säger Hägg.

– Men jag får återkomma om det, säger Roger Altsäter.