”Generellt kan jag svara att jag anser att mina artiklar står på egna ben och behöver inte kommenteras. Men om du har en annan åsikt så kan du mejla dina frågor så ser jag om det är något jag kan svara på.”

Läs mer: Politikern avgick - efter alla hoten.

Så skrev reportern Egor Putilov när vi nådde honom via mejl första gången. Vi var nyfikna på varför han fattat intresse för Söderköping.

Artikelbild

| Egor Putilov ifrågasätter styret i Söderköping i en krönika.

Egor Putilov är en ganska känd person. Men vad han egentligen heter är oklart. Han har också gått under namnet Alexander Fridback och Alexander Yarovenko och Martin Dahlin och Yuri Popov och Alexander Stolypin. Han har tidigare jobbat på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Han slutade där sedan han pekats ut som en potentiell säkerhetsrisk efter att han gjort en fastighetsaffär med en inflytelserik rysk affärsman, tillika dömd brottsling, och kammat hem flera miljoner i affären.

Du skriver under pseudonym. Varför?

”Min journalistiska pseudonym är mitt varumärke som jag skrivit under i alla år som jag jobbat som journalist – både i ryska medier och i svenska. Det finns även en säkerhetsaspekt i detta.”

Enligt Egor Putilovs artiklar är Söderköping lika korrupt som Ryssland. Det är en av anledningarna till att tidningen Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, började granska kommunen. Ungefär så kan man sammanfatta skälen bakom hans artiklar om en ensamkommande flykting och dennes kontakter i Söderköping. Tesen i artiklarna är att lokala politiker i Söderköping håller ihop och struntar i att en asylsökande har begått allvarliga brott. Det hävdas att brottslingen har lyfts fram som ett gott exempel av politikerna, trots att han är dömd för sexuellt ofredande.

Läs mer: Här samlas de på nätet och kritiserar politiken i stan

Vi ställde flera frågor till Egor Putilov. En del frågor får vi inget svar på. Som att det i en artikel påstods att den lokala S-föreningen ansåg att Lottie Fallman var en belastning för partiet. Hur det verifierats får vi aldrig veta. Alla vi frågat förnekar de uppgifterna. Som exempelvis kommunalrådet Anders Bevemyr (S). När det gäller polisanmälan av hans artiklar säger han att han inte har någon kännedom om det.

Egor Putilov tycker att politiker och makthavare får finna sig i att bli granskade. Samtidigt säger han att pressetiska avväganden måste göras. Om hans artiklar skapat en hätsk stämning i Söderköping går han inte in på. Han nämner inte att en artikel han skrivit handlar om Lottie Fallmans barn.

”Det är så klart helt oacceptabelt om någon blir hotad. Det gäller både politiker, journalister och vanliga medborgare. Journalisternas roll i detta sammanhang är att avslöja brister och korruption hos makten, ge röst åt de svaga och göra pressetiska avväganden. Till exempel att vara försiktiga med att publicera integritetskänsliga uppgifter. Eventuella hot ska polisanmälas”, säger han.

Varför var det intressant att skriva om Söderköpingspolitiken?

”Vi skriver gärna om kommunala angelägenheter eftersom detta är ett underbevakat område i rikspressen – vilket utgör en perfekt grogrund för maktmissbruk och korruption. Vi är en liten redaktion och måste prioritera hårt, men jag kan säga att vi håller på med fler kommungranskningar. Dock kommer vi så klart även att följa upp utvecklingen i Söderköping vilket har ett allmänintresse för våra läsare.”