VÄDRET: Här ser du den senaste väderprognosen.

Fredagen kommer bli varm. Riktigt varm.

– Vi talar om chans upp mot 25 grader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Det är ett högtrycksområde som har pressats upp från Spanien, via Frankrike och nordvästra Europa, och nu strömmar in över södra Sverige. Det innebär stigande temperaturer under fredagen och högtrycket når sin topp och längs Götalands ostkust under eftermiddagen.

– Det är för årstiden ovanligt varm luft, andra halvan av april så kan normalt temperaturen kanske leta sig upp mot 17 grader.

– Jag ser några punkter nu som pekar på 26-27 grader fast då är det bara lokalt, men upp mot 25 grader tror jag vi kan nå.

Toppnoteringen från en väldigt varm aprilmånad år 2000 var på 27,9 grader, kanske är det rekordet alltså i farozonen. Men två andra toppnoteringar kommer nog att slås under dagen. 2007 uppmättes 24,7 grader Västerlösa (15 km väster om Linköping) och 2009 var det 23,3 grader i Horn och Västerlösa.

– Nu får man dock räkna med att Vättern har en kylande effekt, det är östra delen av länet de riktigt höga temperaturerna blir väntas under eftermiddagen.

– Det kommer att var lite byig vind in mot eftermiddagen, så vill man få ut det mest av känslan av värmen så får man försöka hitta lä.

Vinden kommer från väster och vriden under dagen mot sydväst. Är du en som gillar värmen så får du passa på idag då värmen kulminerar, för i helgen väntas lägre men också mer normala temperaturer för årstiden då kyligare luft strömmar ner.

Lite tråkigt för Spanien som blev av med sin värme, under eftermiddagen väntas det omkring 16 grader i Barcelona. Det är inte dit högtrycket återvänder.

Vart tar då sommarvärmen vägen?

– Den försvagas, sen letar den sig ner mot södra Tyskland och Polen.

Våren dröjde ju, men när räknar meteorologerna med att det är sommar då?

– Fem dagar med en medeltemperatur över 10 grader krävs. Vi har haft sommarvärme nu men det ser inte ut som om vi kommer upp i det under helgen.

Hur avnjuter du sommarvärmen? Skicka in dina bilder och tävla om biobiljetter.