Området heter Höjdpunkten och ligger i Majelden. Fjortonvåningshuset har en fantastisk utsikt, över hela stan och ut mot sjön Roxen. Huset är certifierat enligt Miljöbyggnad silver och bland annat har man valt byggnadsmaterial noga. Under invigningstalet nedanför huset såg gästerna hur Jas 39 Gripen övade över Saab-fältet. Och apropå det så ska den nya byggnaden också uppfylla bullerkrav bättre än vad lagstiftningen bestämmer, enligt Stångåstaden.

– Vi vill vara ett föredöme inom hållbarhet. Höjdpunkten har exempelvis drygt 30 procent lägre energiförbrukning än gällande lagkrav, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Bolagets styrelseordförande Jan Österlind (S) underströk att behovet av bostäder i Linköping inte är mättat på länge.

Artikelbild

| Jan-Österlind (S) Robert Bäckström och Fredrik Törnqvist har just tagit sig ned längs med fasaden på det nya huset Höjdpunkten i Majelden.

– Det finns bara en väg och det är att bygga mera, sa Österlind från invigningspodiet.

Samtidigt berättar Fredrik Törnqvist att Stångåstaden har sett en förändring i bostadskön.

– Det verkar som om bostadskön har minskat något. Den är fortfarande lång, och det är för tidigt att kalla det för ett trendbrott. Men det är en minskning och vi tror att det beror på byggtakten vi har hållit senaste åren.

Han påpekar också att Linköping inte har haft samma tendenser som i många andra städer, att efterfrågan på bostäder minskar.

Artikelbild

| Höjdpunkten i Majelden.

– Alla lägenheter i det här huset har varit uthyrda sedan länge.

Av de 50 hushåll som flyttar in i Höjdpunkten är 20 sedan tidigare hyresgäster till Stångåstaden. Det skapar en flyttkedja som gör att fler lägenheter frigörs.