Konst

Fredric Ilmarson

Ilmarsons hejdukar

Artikelbild

Hejduk 10. Målning av Fredric Ilmarson.

Måleri

Galleri Skådebanan, Linköping

Visas till 23 maj

En del konstnärer har förmågan att överraska, även fast man är bekant med deras stil och föresatser. Ingen utställning med Fredric Ilmarsons verk är den andra lik. Det innebär att han gillar att experimentera och från en sån position undersöka de aktuella idéernas förutsättningar.

Artikelbild

Hejduk 6. Målning av Fredric Ilmarson.

Målningarna i den här utställningen är råa, expressiva, dubbelbottnade. Samtliga fjorton har ett uttryck som det torde vara svårt att inte låta sig påverkas av. De är laddade med en sorts sprakande styrka. Medan jag betraktar dem får jag en känsla av att de vilket ögonblick som helst kan börja förändras och kanske därmed avslöja lite mer av det förtätat hemlighetsfulla.

Det är relativt sällan jag möter bilder med en så tung laddning. Den hämtar kraft ur olika omständigheter, inte minst ur det resoluta, tveklösa handlaget och ur det massivt tvetydiga. Alla bilder bär titeln "Hejduk". Det pekar mot dramatik, möjligen asocialitet, definitivt mot lägen där omfattande utsatthet ingår eller har ingått.

Kompositionerna i sig, med färgsammansättning och annat, har estetiska kvalitéer. Men det är sannolikt inte det första man slås av. Något utmanande och ödesdigert, ibland rent av otäckt, behärskar dessa verk. Men om man står ut med det, finns det mycket att hämta hos dem. Vitt skilda frågeställningar frigörs efterhand. Det här är en stark och spektakulär utställning.