Textil

Trädgårdsföreningen, Linköping

Visas till 8 augusti

Artikelbild

Pelare. Damastväv, rostfritt stål av Gudrun Söderholm.

En utställning av det mer ovanliga slaget visas i sommar på Galleri Skådebanan. Det är textilkonst som präglas av stilfullhet och av omsorg, hantverkskunnande och tålamod. Med tanke på verkens storlek, hade det varit en fördel att visa dem i en större lokal, men det finns mycket att ta del av och upptäcka på nära håll.

"Pelare" är ett verk som är vävt med hårstråtunn ståltråd i svart, silver och koppar. Här kan man verkligen låta sig fascineras av Söderholms långt drivna teknik. Ståltråden i sig skänker en lyster som inger respekt; jag skulle vilja känna på ytan men gör det inte av hänsyn till dess "integritet". Det estetiska uttrycket är påtagligt, för att inte säga helt dominerande.

Förutom sinnrikt konstruerade mönster, tilltalande ytor och en hantverksskicklighet av hög dignitet, har verken inget att förmedla som kan liknas vid budskap. Men att det totala inskränker sig till de här egenskaperna gör samtidigt att de förstärks. Dessutom har de sannolikt den egenskapen att de skiftar karaktär med olika ljusförhållanden.

I stort sett samtliga objekt är svåra att göra rättvisa via foto. Därför uppmanar jag dem som kan vara intresserade, att besöka utställningen och beskåda exempelvis "Glimmer 1", som inte låter sig avfotograferas med ett tillfredsställande resultat, men som absolut är värd att upptäcka.

Artikelbild

Dyningar. Plattväv, lin av Gudrun Söderholm.

De olika vävteknikerna i sig är spännande och att de alla är utförda med samma finess är en anmärkningsvärd omständighet.