Drygt tolv kilo per år och medborgare. 72 500 kycklingar. 110 500 ton. Så mycket kycklingkött gick det åt 2005 bara i Sverige. Statistiken svindlar, men talar sitt tydliga språk. Ända sedan 1987 har svenska folkets kycklingkonsumtion fortsatt att öka. På 90-talet fördubblades den. Och då pratar vi ändå om världens äldsta husdjur.
Nu svämmar kycklingavdelningen i kyldiskarna över - oftast till det bättre. Vissa nyheter är förstås trevligare än andra.
Jag vill slå ett slag för lårfilén. Billigare, behändigare, saftigare och mer smakrik än vanliga bröstfiléer. Prima i alla sammanhang där det funkar med lite mindre bitar.
En annan kanonbra uppstickare än majskycklingen som nu börjar hitta ut från saluhallarna och in i de mer vardagsvänliga matbutikerna. Det är svenska fina fåglar som oftast fått växa sig lite större än vanligt, vilket ger ett saftigare och mörare kött. De utfodras med majs och köttet blir därför lite gult.
Tyvärr håller vi på att bli aningen filéfixerade. Det skadar inte att återerövra tricket med helstekning. Ben och skinn ger ofantligt mycket mer smak än en torrstekt filé. Är man filéfantast gör man klokt i att satsa på syrliga marinader.
Antagligen hänger ökningen av vårt kycklingkalasande samman med att vi blivit allt mer måna om vår hälsa. Kycklingkött är magert och en rasande bra proteinkälla för den som ojar sig över vågen. På köpet får man i sig livsviktiga B-vitaminer, zink, selen, magnesium och järn.
Det är väl knappast någon nyhet att det gäller att vara extremt noga med hygienen när man hanterar rått kycklingkött. Inga andra livsmedel får komma i kontakt med det råa köttet. Diska knivar och skärbrädor genast. Bakterierna dör vid 70 grader så det gäller att se till att köttet är genomstekt. Skär man ett snitt vid den tjockaste biten ska saften som sipprar upp vara helt färglös. Campylobakter och salmonella är inga trevliga typer. Tro mig, jag har träffat båda. Samtidigt.
4 portioner, 40 minuter + marinering över natten
Min gode vän Per Fect bjöd på den här fantastiska kycklingen. Jag var tvungen att tigga om receptet.
4 kycklingfiléer
olivolja
Marinad:
2-3 limefrukter
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1 msk hackad färsk koriander
1 msk hackad färsk mynta
salt
Tomatsås:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 msk vinäger
1 burk passerade tomater
1 kanelstång
1 gnutta harissa (eller i nödfall sambal oelek)
några tunna strimlor citronskal
salt
pitabröd
hummus
eventuellt strimlad isbergssallad
Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål. Strimla kycklingfiléerna och vänd ner dem i marinaden, täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Vänd gärna på kycklingbitarna ett par gånger under tiden.
Börja med tomatsåsen. Strimla rödlöken, hacka vitlöken och fräs i inte alltför het olivolja. Häll på honungen, vinägern och tomaterna och tillsätt kryddorna. Låt puttra ihop under lock i cirka en halvtimme. Späd med lite vatten om du tycker det blir för tjockt. Fiska upp kanelstången innan serveringen.
Medan tomatsåsen puttrar ihop: Ta upp kycklingen ur marinaden och låt rinna av, men släng för allt i världen inte marinaden. Stek kycklingen i olivolja i inte alltför het panna tills den blir gyllene och genomstekt (knappt tio minuter). Slå sedan på resterande marinad och låt det hela brässera lite innan du serverar kycklingen tillsammans med tomatsås och eventuellt en klick hummus i nyvärmda pitabröd. Lite strimlad sallad kan man också ha i.
4 portioner, 40 minuter
Dillkött är ju en med rätta älskad svensk klassiker. Prova att laga det på lårfilé av kyckling - min nya favorit. Saftigare än bröstfilé och dessutom billigare.
500 g lårfilé av kyckling
1 l vatten
3 morötter
1 purjolök
2 lagerblad
6 hela vitpepparkorn
1 1/2 tsk salt
3 stora potatisar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas)
1 1/2 msk ättika
1 1/2 msk socker
1 1/2 dl grovhackad dill
salt
nymalen vitpeppar
Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Skala morötterna under tiden och skär i tjocka skivor. Skölj och skiva purjon grovt på diagonalen. Lägg i när vattnet kokar tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt.
Putsa kycklingköttet och skär i lite mindre bitar. Lägg i kastrullen och sänk värmen. Sjud i 15-20 minuter. Skala potatisen och skär i stora bitar. Lägg i när det återstår tio minuter. Sila och spara buljongen för sig.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt sedan lite buljong i taget medan du vispar. Fortsätt tills konsistensen blir lagom tjock (du behöver ungefär en halvliter vätska). Tillsätt grädden.
Koka upp ättika och socker i mikron eller en liten kastrull tills sockret löst sig. Tillsätt lite i taget i såsen och smaka av hur syrligt du vill ha.
Lägg tillbaka kycklingen och grönsakerna i såsen. Sjud sakta i fem minuter. Rör ner dillen och smaka av med salt och vitpeppar.
4 portioner, 90 minuter
Vi har glömt bort hur gott det är med hel kyckling. Majskyckling är suveränt och värt en extra slant.
1 stor majskyckling
100 g parmaskinka
1 stor citron
3 vitlöksklyftor (+ ev lite extra)
1 kruka färsk salvia eller timjan
salt
nymalen svartpeppar
100 g rumstempererat smör
1 bit rotselleri
3 morötter
1 kg potatis
Värm en långpanna i ugnen i 225 grader. Skölj kycklingen både utanpå och inuti. Torka av med hushållspapper.
Strimla parmaskinkan. Tvätta och skala citronen tunt med potatisskalare, finhacka skalet. Skala och finhacka vitlöken. Repa hälften av örterna och hacka. Blanda skinka, citronskal, örter och vitlök med smör. Salta och peppra. Krama ihop till en boll.
Lossa försiktigt på skinnet på bröstet genom att föra in handen. Fyll mellanrummet med smörblandning. Snitta låren och tryck in lite kryddsmör i snitten. Gnid in hela kycklingen med det som blir över. Dela citronen på hälften och stoppa in i kycklingen tillsammans med resten av de hela örterna. Lägg kycklingen i långpannan och kör in i ugnen i 20 minuter.
Under tiden skalar du selleri, morötter och potatis. Skär potatisen och koka i saltat vatten i tio minuter. Skär selleri och morötter i ungefär lika stora bitar.
Ta ut långpannan och lyft försiktigt upp kycklingen. Lägg på rotfrukterna och blanda med det smälta smöret. Några hela vitlökklyftor kan också få slinka med.
Lägg tillbaka kycklingen ovanpå och ställ in i ugnen i ytterligare cirka 40 minuter (beroende på kycklingens storlek, kolla så att lårbenet lossnar lätt). Rör om då och då bland rotfrukterna.
Låt kycklingen vila en liten stund innan den serveras.
4 portioner, 25 minuter
Ett smart sätt att spara tid är att köpa färdiggrillad kyckling och pigga upp den lite. Det här är en barndomsfavorit med skön retrokänsla. Lårfiléer funkar här också, kokas i så fall i såsen.
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
2 dl kycklingfond eller hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 1/2 - 2 msk dijonsenap
2 tsk soja
1 knippa persilja
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs försiktigt lök och vitlök mjuk utan att den tar färg. Tillsätt kycklingfond och vin. Koka ett par minuter. Sila av löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädden.
Blanda två matskedar smör med mjölet och forma till en boll. Tillsätt lite i taget under kraftig vispning tills konsistensen blir lagom simmig. Häll i senap och soja och låt koka i fem minuter.
Finhacka persiljan och lägg i tillsammans med kycklingbitarna. Smaka av och låt allt bli ordentligt varmt. Servera med pressad potatis och sockerärter eller sparris.