Vegetarisk paella med grillade grönsaker

Grönsaker på grillen behöver inte serveras på spett. Testa att grilla en spansk nationalrätt.

Paella i grönt. Paella ska normalt innehålla både kyckling och skaldjur. Här gör vi rätten helt vegetarisk med grillade grönsaker och kall vitlöksdressing. Bild: DAN STRANDQVIST

Paella i grönt. Paella ska normalt innehålla både kyckling och skaldjur. Här gör vi rätten helt vegetarisk med grillade grönsaker och kall vitlöksdressing. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Stockholm 2010-06-01 05:22

Det blir lätt grillade grönsaker på spett när man tänker på grönt och grillat. Men alla som satt tänderna i en nästan bränd paprika vet att den vuxit enormt i smak av upphettningen. Det yttersta brända är lätt att peta bort, och sedan är det bara att njuta av den söta, milda smaken.

Spansk paella är en nationalrätt med saffransris, kyckling och skaldjur. Här låter vi enbart grönsakerna vara kvar. För smakens skull grillas grönsakerna och mot slutet penslas de med god, kryddig glaze.

Paellan serveras med en kyld vitlöksdressing och citronklyftor. God, mustig och mycket färgstark mat som passar perfekt att samlas kring en varm sommarkväll.

Receptet kan tyckas innehålla många moment, men i praktiken är det bara att koka saffransris, dela och grilla grönsaker och bjuda med kallrörd sås. Med normalt flyt i arbetet går det på mindre än 30 minuter.

Vegetarisk paella med grillade grönsaker

4 personer

1 röd paprika

2 gröna paprikor

1 purjolök

1 zucchini

100 g färska champinjoner

2--3 röda lökar

2 msk olivolja

Till glaze:

3 msk koncentrerad apelsinjuice

2 msk chilisås

1 msk balsamvinäger

1 msk olivolja

Till riset:

3 dl långkornigt ris

1/2 finhackad gul lök

1 msk olivolja

1 kuvert saffran, 0,5 g

1 msk koncentrerad grönsaksbuljong

1 dl ärter

Till servering:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1/2 dl vatten

2 pressade vitlöksklyftor

salt och peppar

1-- 2 citroner

Skär paprikor, purjolök och zucchini i stora bitar. Dela champinjoner och skär de röda lökarna i stora klyftor. Lägg allt i skål och slå på lite olivolja.

Blanda glazen och vitlöksdressingen. Ställ dressingen kallt.

Hacka och fräs lök med olivolja och saffran i kastrull. Tillsätt ris och rör om. Späd med 7 1/2 dl vatten och tillsätt en matsked koncentrerad grönsaksfond. Koka upp och sjud 15 minuter under lock. Då tillsätts ärterna och allt blandas om. På med lock igen och låt allt dra på eftervärmen cirka 10 minuter.

Grilla grönsakerna. För att de inte ska ramla ner i glödbädden kan man trä upp dem på grillspett eller använda en speciell grillpanna med stora hål. (Ser ut som en perforerad stekpanna)

Pensla de grillade grönsakerna med glaze mot slutet.

Lägg upp saffransris på fat eller skål. Toppa med de grillade grönsakerna och klicka på lite kyld dressing. Garnera med färska örter och citron. Bjud resterande dressing i skål vid sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!